Franța : Un prim pas către o selecție la intrarea în universitate

Premierul Frantei - Edouard Philippe doreste un acces personalizat în invatamantul superior

Premierul Frantei - Edouard Philippe doreste un acces personalizat în invatamantul superior
Premierul Frantei - Edouard Philippe doreste un acces personalizat în invatamantul superior
Image source: 
Patrick KOVARIK / AFP

Reformă de amploare începând cu anul universitar 2018, anunță premierul Franței, Edouard Philippe. Schimbări care vor fi susținute cu un buget important: aproximativ un miliard de euro pentru următorii cinci ani. Planul vizează schimbarea sistemului de acces în învățământul superior pentru a reduce rata de eșec. Proiectul de reformă urmează să fie prezentat în Consiliul de Miniștri către finele lui noiembrie.

Accesul în universități se face în prezent în baza mediei de la bacalaureat. Din 2018 se încearcă personalizarea accesului. Universitățile vor să se asigure că fiecare student va obține la final diploma de licență și că nu va abandona pe parcurs pentru că ceea ce elevul și-a ales inițial ca specializare nu i se potrivește.

130.000 de noi locuri vor fi disponibile în specialitățile foarte cerute, în contextul în care a crescut numărul celor care doresc să urmeze o facultate.

Doar 30% dintre studenți obțin licența la finalul studiilor de 3 ani și doar 10% dintre cei cu studii de 4 ani. Una dintre cele mai ridicate rate din lume. Premierul Franței, Edouard Philippe:

« Vreau să fiu clar : nu am și nici nu am avut vreo teamă de cuvântul « selecție » și nu asta propunem tinerilor francezi. În cea mai mare parte a cazurilor, universitățile vor spune « da » aplicanților sau, « da, dacă... » pentru cei care vor accepta un parcurs adaptat care le va permite să reușească.  Vom elimina actualul sistem de acces în universități – pe bază de dosar și vom crea o platformă foarte bine organizată pentru a acompania liceenii în alegerea lor”.

Ideea premierului este de a se asigura că tot mai mulți tineri vor avea acces în facultăți ori școli superioare iar la finalul studiilor ei vor reuși să obțină o diplomă. Problema actuală este că foarte mulți abandonează studiile din diverse motive, unul fiind că nu le place ceea ce au ales să studieze.

Din decembrie anul acesta, liceenii din clasele terminale vor fi ajutați de dascăli să decidă ce anume vor să studieze în facultate. Profesorii vor face inițial chiar ei recomandări fiecărui elev. Apoi, la finele celui de-al doilea trimestru, dascălul va da elevului un aviz care va fi transmis universităților. Ideea avizului este de a încuraja un elev în a face o alegere dar și de a ajuta universitățile să cunoască mult mai repede și mai ușor profilul candidaților.

Pentru a ajuta liceenii să se decidă să urmeze o anumită facultate, 3.000 de studenți-ambasadori vor merge în licee. Dacă o universitate va considera că un candidat nu răspunde așteptărilor, acesta va putea urma un an pregătitor pentru specialitatea aleasă. Bacalaureatul rămâne însă în continuare pașaportul de intrare în învățământul superior.

Studenții vor putea alege specialitatea dar universitatea va avea un cuvânt de spus în ceea ce privește parcursul personalizat pentru fiecare student. Premierul Edouard Philippe explică: “Ideea este să oferim toată încrederea elevului și de a-l însoți pentru a alege cel mai bine parcursul său. În schimb, îi cerem să aibă încredere în universitate că îi va propune cea mai bună cale pentru a reuși.

O dezbatere va fi lansată în noiembrie pentru a fi aleas numele platformei unde liceenii se pot înscrie la o facultate. Platforma devine activă de la sfârșitul lui ianuarie. Fiecare candidat va putea alege dintre mai multe specializări. Fiecare va fi analizată de o echipă de profesori iar candidatul va primi un răspuns pentru opțiunile sale.

Pe de altă parte, 60.000 de noi spații de cazare vor fi date în folosință în următorii cinci ani.