G7 şi giganţii internetului: Acord pentru blocarea propagandei teroriste

reuniunea_g7_a_avut_loc_pe_insula_ischia_italia_20_octombrie_2017.jpg

Reuniunea G7 a avut loc pe insula Ischia, Italia, 20 octombrie 2017
Reuniunea G7 a avut loc pe insula Ischia, Italia, 20 octombrie 2017
Sursa imaginii: 
interno.gov.it

Membrii G7 şi giganţii internetului au ajuns la un acord pentru a bloca mesajele postate on-line cu un caracter terorist. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne din Italia, ţară care prezidă G7 şi care a găzduit în ultimele două zile, pe insula Ischia – reuniunea dintre liderii G7 şi giganţii Google, Facebook, Twitter şi Microsoft.

 

Este prima dată când liderii G7 se întâlnesc în jurul aceleiaşi mese cu reprezentanţii principalilor operatori de internet şi ai reţelelor sociale. Ministrul de Interne italian Marco Minniti a amintit că “internetul a fost mijlocul de recrutare, de antrenament şi de radicalizare a combatanţilor străini”.

La discuţie au fost prezenţi miniştrii de Interne din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Japonia şi Marea Britanie, comisarul european pentru Migraţie şi cel pentru Securitate şi secretarul general al Interpol, germanul Jürgen Stock. Reprezentanţii Google, Facebook, Twitter şi Microsoft au fost de accord să lucreze cu toţii împreună pentru a bloca postările ce au un caracter terorist.

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb spune că “în timp ce organizaţia Stat Islamic pierde teren în Irak şi Siria, ea rămâne activă pe internet. Teroriştii au recurs la internet pentru a recruta, comunica, revendica atacuri. Este esenţial ca giganţii internetului să lupte cu noi împotriva acestor conţinuturi ilicite pe internet”, a precizat la finalul reuniunii responsabilul francez. Oficialul solicită ca aceste postări să fie retrase de pe internet în cel mai scurt timp posibil, ştergerea lor fiind esenţială pentru a împiedica propagarea. Responsabilii G7 au cerut societăţilor de internet să creeze mijloacele prin care un eventual conţinut terorist sa poata fi şters instantaneu. 

« Eliberarea oraşului Rakka, fieful sirian al jihadiştilor de la organizaţia Stat Islamic reprezintă o înfrângere militară dură dar nu înseamnă că grupul nu mai există », a avertizat ministrul italian de Interne. De altfel o altă temă de discuţie a responsabililor din G7 a fost tocmai ameninţarea pe care  o reprezintă combatanţii jihadişti străini, după căderea bastioanelor din Irak şi Siria.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor democratice siriene, organism susţinut de ţările occidentale declara săptămâna aceasta că toţii jihadiştii capturaţi vor fi judecaţi. Este vorba de 120 de jihadişti ce provin din zece ţări. Ei au fost capturaţi de alianţa arabo-kurdă ajutată de aviaţia coaliţiei internaţionale si de forţele speciale americane, franceze şi britanice.

Unii dintre ei au fost deja predaţi serviciilor de informaţii din ţările lor. Este cazul unor combatanţi francezi din gruparea Stat Islamic. Directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului susţine că printre ei se află şi jihadişti care ar fi participat la planificarea unor atentate la Paris şi Bruxelles.

Presa libaneză relatează că un ministru saudit s-a deplasat la Rakka, la începutul săptămânii, din aceleaşi motive. Este vorba de fostul ambasador al Arabiei Saudite în Irak care, s-a întors în ţara sa cu mai mulţi saudiţi, membri ai grupării jihadiste.  Totodată, câteva sute de jihadişti ceceni au fost şi ei expulzaţi.

Forţele democratice siriene au salutat vineri victoria istorică împotriva grupării Stat Islamic dar fără să anunţe transferul imediat a Rakka spre vreo autoritate. Purtătorul de cuvânt al alianţei a susţinut o conferinţă de presă la Rakka. El a dedicat victoria « umanităţii şi victimelor terorismului, celor care au murit în Siria şi în întreaga lume », făcând referire la atrocităţile comise de gruparea Stat Islamic în ţările aflate în război precum şi la atentatele comise în Europa şi soldate cu sute de victime.

Oraşul este plin de mine, revenirea civililor este imposibilă. Creat în urmă cu şase luni, Consiliul Civil urmează să se ocupe de restabilirea serviciilor de bază şi a infrastructurii. Organizaţia Stat Islamic a preluat controlul Rakka în 2014 iar de atunci a devenit locul atrocităţilor comise asupra civililor dar tot aici se presupune că se planificau atentatele în Europa.