Donald Trump: noul “mister NO”

Donald Trump

Donald Trump se află în ofensivă împotriva “lumii multilaterale” şi pare să nu mai respecte nici o instituţie internaţională. Este o constatare a filozofului francez Renaud Girard care semnează un articol pe acest subiect în cotidianul Le Figaro. Marele paradox, mai scrie semnatarul articolului, este că americanii respectă cu stricteţe legile interne, dar îşi permit uneori să fie excesiv de “dezinvolţi” cu legile internaţionale.

Preşedintele american priveşte acum cu dispreţ structuri internaţionale pe care unii predecesori ai săi s-au luptat ca să le construiască. Un anume preşedinte Wilson a fost arhitectul a ceea ce ar fi trebuit să fie Societatea Naţiunilor după primul război mondial, şi un anume preşedinte Roosevelt este considerat ca părinte al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

In prezent, însă, Donald Trump parcă a devenit noul "mister NIET" (sau poate ar trebui să-i spune “mister NO”) pe planetă. Ministrului rus de externe Andrei Gromîko i se spunea în anii 80 "mister NIET" pentru că Moscova la acea oră se declara mereu în dezacord cu tot ceea ce voia comunitatea internaţională.

Acum Donald Trump este cel care spune foarte des NU. "Nu" acordului de la Paris pe tema climei, "nu" parteneriatului transpacific, "nu" acordului nuclear cu Iranul, "nu" Agenţiei Internaţionale pentru energie atomică, "nu" Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, "nu" Organizaţiei Naţiunilor Unite în general… Si mai ales "nu" multilateralismului, scrie Renaud Girard, adică unei lumi multipolare în care mai multe voci trebuie să coabiteze…

Cum poate să devină credibilă America dacă nu respectă în timp, în mod durabil, diverse tratate? se întreabă filozoful francez care denunţă ca pe o absurditate, ba chiar ca pe un lucru periculos deviza lui Trump, "America first". In acelaşi sens merge şi declaraţia unui fost preşedinte francez, François Hollande. El a dat recent o conferinţă la Seul şi l-a criticat vehement pe Donald Trump, precum şi faptul că în Statele Unite domneşte "confuzia" la nivelul executivului.