Ziua mondială a refuzului mizeriei

atd.jpg

Image source: 
youtube

Astăzi, 17 octombrie, se celebrează a 30-a Zi mondială a refuzului mizeriei. O zi instaurată de ONGul francez ATD (Agir Tous pour la Dignité – Să acţionăm toţi pentru demnitate) în 1987 la Paris. Trei decenii mai târziu şi după o recunoaştere a utilităţii sale de către ONU în 1992, lupta fondatorilor ATD este mai mult ca niciodată una de actualitate şi nu doar în ţările sărace.

ATD Quart Monde este o mişcare prezentă în 32 de ţări din lume. Tări în care, ca şi în Franţa, instalează comunităţi de întrajutorare. Acestea funcţionează în jurul unor iniţiative locale, precum universităţi populare, vacanţe în familie sau biblioteci de stradă.

In Franţa, ATD Quart Monde a jucat un rol esenţial în obţinerea unor avantaje sociale precum RMI (venitul minim de inserţie) sau CMU (asigurarea de sănătate pentru toţi). Cu toate acestea, « dacă accesul la îngrijiri este gratuit în Franţa, în realitate speranţa de viaţă a săracilor se aseamnănă cu cea din Africa – între 55 şi 60 de ani. Dreptul la îngrijiri nu este real pentru persoanele aflate în situaţie de precaritate » spune Claire Hédon, preşedinta ATD Quart Monde şi jurnalistă la RFI.

In preambulul zilei mondiale a refuzului mizeriei, ATD Quart Monde a instalat week-endul trecut la Paris, în place de la République, o serie de corturi în care prezenta publicului marile sale acţiuni. In acest « sat al iniţiativelor pentru o altă societate », ONGul a propus zece conferinţe pe teme foarte variate : mediul înconjurător şi sărăcia, venitul universal sau segregaţia şcolară.

Ziua de 17 octombrie a fost aleasă şi de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a lansa o concertare naţională menită să combată în particular sărăcia copiilor şi a tinerilor. O oportunitate pentru şeful statului de a da o notă mai socială acţiunii sale după ce în ultima vreme i s-a tot reproşat că duce o politică favorabilă doar celor înstăriţi şi i s-a pus eticheta de « preşedinte al bogaţilor ». Macron a invitat aşadar la Palatul Elysée circa 40 de asociaţii, firme sau actori ai combaterii mizeriei pentru o reuniune ce s-a derulat cu uşile închise. In timpul campaniei electorale candidatul Macron se angajase să instaureze « un venit decent pentru toţi » via o alocaţie destinată adulţilor handicapaţi şi un venit minim garantat bătrânilor.

In urma acestei reuniuni preşedinte-asociaţii, guvernul de la Paris va propune primăvara viitoare o strategie de combatere a sărăciei şi un plan de acţiuni sau poate chiar o lege în acest sens. Totul va fi pilotat de un delegat interministerial ce aşteaptă şi el să fie numit.

Reamintim că în Franţa, procentul săracilor creşte de la un an la altul. Actualmente, potrivit INSEE - Institutul naţional de statistici şi studii economice – ar exista peste 14% din populaţie – adică aproape 9 milioane de oameni – care trăieşte sub pragul sărăciei monetare care este de circa 1.010 euro pe lună. Procentul creşte şi mai mult în cazul tinerilor. Un copil francez din 5, adică vreo 3 milioane, trăieşte într-o familie săracă iar 36% din familiile monoparentale trăiesc sub pragul sărăciei. In fine, 20% dintre studenţii francezi sunt săraci.