Numărul medicilor străini din Franţa s-a dublat într-un deceniu

medici.jpg

Numàrul de medici stràini din Franta s-a dublat într-un deceniu
Numàrul de medici stràini din Franta s-a dublat într-un deceniu
Image source: 
20minutes.fr/Boris Horvat/AFP

La întâi ianuarie 2017 profesau în Franţa circa 291.000 de medici. Printre aceştia, aproape 27.000 şi-au obţinut diploma în străinătate. Intr-un deceniu, numărul celor cu diplome europene sau extra-europene practic s-a dublat (+90%), notează ultimul raport al Consiliului naţional al ordinului medicilor. Cine este cap de listă ?

Numărul medicilor din Franţa cu diploma obţinută în România este de 4.254, se poate citi în raportul Consiliului naţional al ordinului medicilor publicat joi. O creştere de 659% faţă de 2007, anul intrării României în Uniunea europeană! În acest ritm, în 2020 numărul celor cu diplome obţinute în România va fi de 4711, aproape de cel al diplomaţilor din Algeria.

Astăzi, « România înregistrează o adevărată fugă de diplome din cauza salariilor catastrofale care li se propun medicilor » notează Consiliului ordinului medicilor citat de presa franceză. Un consiliu care recunoaşte că sosirea unor doctori străini a permis reducerea sau dispariţia fenomelului de « deşerturi medicale » în anumite zone ale Franţei. « Aceşti medici au răspuns unor probleme de demografie medicală. Sosirea lor a adus servicii enorme anumitor spitale » subliniază Consiliul ordinului medicilor.

Totodată însă, problema « deşerturilor medicale » nu se rezolvă complet cu aceşti doctori din alte ţări întrucât ei nu se instalează întotdeauna acolo unde e nevoie de ei. Practic ei se duc fie pe Coasta de azur, fie în regiunea pariziană, zonă care a atras numai ea aproape o treime dintre medicii străini.

Numărul medicilor străini din Franţa s-a dublat într-un deceniu
1010

Facebook comments