Michel Bussi: scriitor francez care vinde un milion de cărţi pe an

livre_michel-bussi_9782258105546_aa_0.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

In jur de 200 de scriitori francezi sunt prezenţi în aceste zile la Tîrgul de carte de la Frankfurt, unde Franţa este invitat de onoare. Printre ei se află şi Michel Bussi, romancier, care publică în Germania o carte intitulată "Chintesenţa Franţei". Michel Bussi este un veritabil fenomen, spune presa literară.

Acest roman al lui Michel Bussi, după cum arată editorul său german, iese în Germania în 65 000 de exemplare, ceea ce, scrie Agenţia France Presse, este excepţional pentru un autor francez. In lumea francofonă cartea s-a vîndut în 500 000 de exemplare.

Michel Bussi a devenit, în numai cîţiva ani, un scriitor de mare succes şi face parte din cercul restrîns al celor care vînd peste un milion de cărţi pe an. Din acest "club" mai fac parte Michel Houellebecq, Guillaume Musso sau Marc Lévy. In 2017, Michel Bussi a ocupat locul al doilea în ierarhia scriitorilor care vînd cele mai multe cărţi în Franţa.

El s-a impus în peisajul editorial şi mediatic extrem de repede, dacă ţinem cont că şi-a publicat primul roman în 2011. Inainte de a deveni ceea ce este, adică un scriitor francez tradus în 35 de limbi, el a fost profesor de geografie la Universitatea de la Rouen, din Normandia. “On la trouve plutôt jolie” (O găsesc mai degrabă drăguţă) se intitulează cel mai recent roman al său, al optulea, ieşit în librării săptămîna aceasta, axat pe tema migranţilor şi a modului în care sunt primiţi ei în Franţa.

Michel Bussi a avut mai multe mari succese pînă acum, de exemplu cu un roman intitulat “Asasin este timpul” cumpărat în zece ţări, printre care Germania, China şi Statele Unite. Acum se pregăteşte o adaptare a sa la televiziune.

Traiectoria lui Michel Bussi, într-un context literar extrem de competitiv, ţine aproape de miracol, pentru că de fapt debutul său s-a produs la o editură din Normandia, "Les Editions des Falaise". Incă o dovadă că există o descentralizare editorială şi culturală reală în Franţa, benefică pentru artişti, cel puţin în prima fază a afirmării lor.

 

 

 

1226

Facebook comments