Refondarea Europei prin politici culturale comune

2017-10-10t173055z_45552290_rc1837adb2a0_rtrmadp_3_germany-merkel-macron_0.jpg

Emmanuel Macron si Angela Merkel la standul francez de la Tîrgul de carte de la Frankfurt
Emmanuel Macron si Angela Merkel la standul francez de la Tîrgul de carte de la Frankfurt
Image source: 
Credit foto: rfi.fr

Cultura trebuie să joace un rol primordial în refondarea Europei. Această idee a fost exprimată de preşedintele Emmanuel Macron, în prezenţa cancelarei Angela Merkel, la inaugurarea Tîrgului de carte de la Frankfurt, unde Franţa este invitat de onoare. Intr-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, ministra franceză a culturii, Françoise Nyssen, arată că instituţiile europene au putut fi construite întrucît Europa era deja o comunitate de idei şi se spirit.

Cînd vine vorba de cultură, Franţa găseşte întotdeauna cuvintele cele mai potrivite şi cele mai incitante pentru a stimula spiritele. Cultura rămîne un domeniu în care Franţa excelează încă, dovadă interesul pe care literatura franceză îl suscită în Germania.

Franţa se mai află în avangardă şi cînd este vorba de apărarea patrimoniului cultural european precum şi a filozofiei europene în ce priveşte dreptul de autor. Nu întîmplător la Frankfurt, în contextul tîrgului de carte, la iniţiativa Franţei a avut loc şi o reuniune a miniştrilor culturii din ţările europene. Discuţiile, purtate într-un cadru neoficial, s-au axat tocmai pe chestiunea dreptului de autor, precum şi pe combaterea pirateriei culturale.

Reamintesc ceea ce Franţa apără cu insistenţă: ideea că operele de artă, cărţile, tot ceea ce numim uneori "produs cultural" nu pot fi incluse în categoria mărfurilor obişnuite, aşa cum fac anglo-saxonii. Domeniul culturii este considerat, în optica franceză, ceea ce s-a impus şi în alte ţări, drept unul al excepţiei. Mai rămîne ca acest punct de vedere să fie impus în contextul uriaşei competiţii culturale de astăzi, ceea ce Franţa se străduieşte să facă sistematic.

Printre evenimentele Tîrgului de carte de la Frankfurt se numără şi dezvăluirea selecţiei de romane franceze aflate în cursă pentru premiul Goncourt. Este pentru a treia oară că anunţarea acestei selecţii se face în străinătate. Prima “descentralizare” a acestui anunţ a avut loc în 2012, cînd selecţia a fost dezvăluită la Tîrgul de carte de la Beirut. In 2015 selecţia a fost anunţată, în mod simbolic, în muzeul Bardo de la Tunis, după atentatul comis în muzeu şi soldat cu 19 morţi.

Acum, juriul premiului Goncourt a dezvăluit la Frankfurt cele 15 titluri de romane care au intrat în selecţia finală, numele laureatului urmînd să fie anunţat pe 6 noiembrie la Paris.

Premiul Goncourt are o imensă rezonaţă nu numai în lumea francofonă ci şi pe alte meridiane…

Revenind la propunerile franceze în materie de cultură. Anul 2018 a fost declarat Anul european al patrimoniului. Europa doreşte cu această ocazie să-şi pună mai bine în valoare patrimoniul comun. Iar Franţa, prin vocea doamnei Françoise Nyssen, ministra culturii, avansează numeroase propuneri cum ar fi crearea unor “înfrăţiri” între muzee, crearea unui cadru bursier de tip Erasmus pentru traducători, programe culturale pentru refugiaţi şi migranţi...

Anul viitor Franţa va experimenta şi abonamentul cultural naţional pentru tineri, ceea ce este o idee care ar putea face “pui” şi în alte ţări. Refondarea Europei prin iniţiative culturale şi politici culturale comune este o idee excelentă. Proiectele culturale europene sunt uneori mai uşor de concretizat sau materializat, ceea ce poate da un impuls şi în alte domenii.

 

 

979

Facebook comments