Iran: acordul nuclear în interpretarea lui Donald Trump

trump.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele american Donald Trump urmează să ia o decizie săptămîna aceasta în privinţa acordului nuclear iranian. După toate probabilităţile el va trimite Congresului un aviz negativ în ce priveşte respectarea de către Teheran a angajamentelor asumate în iulie 2015.

În virtutea mecanismul instituit în momentul semnării acestui acord, la fiecare trei luni şeful executivului american trebuie să transmită Congresului un aviz, de genul "da, Iranul îşi respectă angajamentele" sau de genul "Nu, Iranul continuă pe ascuns să-şi dezvolte programul nuclear."

Această procedură de verificare i-a fost impusă precedentului preşedinte american, Barack Obama, de către Partidul Republican. La acea oră, republicanii considerau deja ceea ce Donald Trump a afirmat ulterior, şi anume că acordul nu servea intereselor Americii. El a fost totuşi negociat din greu şi aprobat de ceilalţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, plus Germania.

Cotidianul Le Monde explică în paginile sale că avizul lui Donald Trump, aşteptat săptămîna aceasta, după toate probabilităţile negativ, va obliga Congresul la o atitudine. Ea nu va fi imediată, deputaţii americani dispun de o perioadă de 60 de zile pentru a se pronunţa, de exemplu pentru a decide reintroducerea unor sancţiuni la adresa Iranului sau de a lansa avertismente Teheranului.

Tot Le Monde explică faptul că textul acordului, care conţine 110 pagini, este foarte tehnic, dar conţine, în introducere şi o frază ambiguă. Ea este formulată cam aşa: "semnatarii anticipează faptul că punerea în aplicare integrală a acordului va contribui în mod pozitiv la instaurarea păcii şi a securităţii regionale şi internaţionale." Ori, s-ar părea că Donald Trump se leagă de această frază, nu de faptul că Iranul şi-ar fi reluat programul nuclear militar. Ceea ce preşedintele american reproşează regimului de la Teheran este că nu respectă "spiritul acordului" şi că nu se angajează în favoarea păcii. Iată-ne deci în faţa a două interpretări diferite.

Pentru europeni, precum şi pentru China şi Rusia, acordul era axat exclusiv pe chestiunea nucleară. Donald Trump consideră că Iranul ar fi trebuit să renunţe la orice  "activitate subversivă" în regiune, de exemplu să nu intervină în Siria, să-şi sisteze programul balistic şi să nu încerce să-şi extindă influenţa regională.