Noi avertismente în legătură cu consecinţele negative pe plan european ale referendumului din Catalonia

2017-01-17t133214z_782079494_lr1ed1h11lfp9_rtrmadp_3_france-election-valls_0.jpg

Fostul premier Manuel Valls care are origini catalane
Fostul premier Manuel Valls care are origini catalane
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Dacă provincia spaniolă Catalonia face secesiune, vom asista la "sfîrşitul Europei ca uniune de state-naţiuni". Această punere în gardă vine din partea fostului premier Manuel Valls, născut în Catalonia şi naturalizat francez. El a făcut de altfel această declaraţie în catalană. Revenim la acest subiect, în contextul în care data referendumului se apropie, el este anunţat pentru duminică întîi octombrie.

Manuel Valls s-a exprimat în limba sa maternă, catalana, pe care o vorbeşte perfect, aşa cum vorbeşte perfect franceza. In Europa dubla identitate ţine aproape de normalitate. Mii, sute de mii oameni sunt în acelaşi timp basci dar şi francezi sau spanioli, alţii sunt în acelaşi timp flamanzi dar şi belgieni, alţii sunt în acelaşi timp sicilieni dar şi italieni. Dacă virusul separatismului continuă să se infiltreze în sufletul europenilor, atunci ceea ce numim azi Europa riscă să să fragmenteze în cel puţin 200 de entităţi pentru că… atîtea sunt limbile şi dialectele vorbite pe vechiul continent.

Intr-un articol publicat joi 28 septembrie în Le Figaro, ambasadorul Spaniei în Franţa, Fernando Carderera Soler, arată că referendumul din Catalonia este ilegal şi reprezintă un atac împotriva democraţiei spaniole. El citează ceea ce stipulează Constituţia spaniolă, dar şi cea franceză, în materie de suveranitate naţională: ea aparţine poporului şi este exercitată de reprezentanţii ei precum şi pe calea referendumului, nici o secţiune a poporului şi nici un individ nu pot să-şi atribuie exercitarea suveranităţii. Ceea ce înseamnă că în cazul unei separări a Cataloniei tot poporul spaniol ar trebui, eventual, să voteze.

Numeroase critici au fost exprimate în ultimul timp faţă de guvernul de la Madrid care nu a ştiut să gestioneze această criză, dar nici Uniunea Europeană nu a fost foarte abilă. Există acum riscul ca într-o bună zi, în privinţa crizei catalane, să se spună că toate greşelile care puteau fi comise chiar au fost comise.

Dar mai ales există acest reproş adresat de unii comentatori Uniunii Europene: ea sprijină autodeterminarea şi chiar independenţa popoarelor atunci cînd aceste aspiraţii corespund intereselor sale, şi le condamnă atunci cînd nu corespund intereselor sale. După ce Europa a recunoscut independenţa kosovarilor, cu ce drept ar putea acum să le refuze catalanilor aceeaşi aspiraţie?