Alegeri senatoriale în Franţa, partidul de guvernămînt penalizat

000_arp4342060_0.jpg

Senatul francez votînd prelungirea starii de urgenta în Franta
Senatul francez votînd prelungirea starii de urgenta în Franta
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa au avut loc duminică alegeri senatoriale considerate de unii comentatori ca un revers pentru partidul de guvernămînt. Dreapta îşi întăreşte prezenţa în Senat iar socialiştii rezistă destul de bine după înfrîngerile usturătoare de la prezidenţiale şi legislative.

Din anturajul lui Emmanuel Macron unele voci consideră că aşteptările acestuia au fost prea mari la senatoriale. Presa pune în lumină faptul că preşedintele este confruntat cu primele dificultăţi la nivelul maşinii legislative.

Totuşi, comentatorii agenţiei France Presse afirmă că noua compoziţie a Senatului francez nu se deosebeşte radical de cea veche. Media de vîrstă, de exemplu, este cam tot 60 de ani, deci nu s-a produs o “întinerire” substanţială a Senatului. O evoluţie se remarcă în ce priveşte numărul de femei senatoare, ele erau 95 în compoziţia precedentă iar acum sunt 99. De notat faptul că a scăzut şi numărul de senatori pensionari: ei erau 105 pînă acum iar în noua formulă sunt 88.

Preşedintele de pînă acum al Senatului, Gérard Larcher, are cele mai mari şanse să-şi vadă reînnnoit mandatul. El a declarat că succesul dreptei şi al centrului la aceste senatoriale pune în lumină buna funcţionare a echilibrului democratic. Marii electori au dorit de fapt ca să existe o contra-putere parlamentară într-un moment cînd sunt anunţate numeroase reforme în Franţa.

In ce-l priveşte pe Emmanuel Macron, el reafirmă că va continua să reformeze Franţa şi nu exclude ideea de a recurge la un referendum în vederea reformării unor instituţii. Unul dintre proiectele sale este acela de a reduce cu o treime numărul de parlamentari, de a limita mandatele deputaţilor şi de a introduce o doză de proporţionale în Parlament. Constituţia Franţei prevede în prezent că numărul de parlamentari nu poate fi mai mare de 577 iar cel de senatori de 348.