Reforma Codului Muncii: Protest al transportatorilor francezi

secretarul_general_al_confederatiei_franceze_democratice_a_muncii_patrick_blaise_31_mai_2017.jpg

Secretarul general al Confederatiei Franceze Democratice a Muncii, Patrick Blaise, 31 mai 2017
Secretarul general al Confederatiei Franceze Democratice a Muncii, Patrick Blaise, 31 mai 2017
Image source: 
AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Transportatorii francezi au protestat luni nemulţumiţi de reforma muncii. Este doar începutul a două săptămâni de manifestaţii iar apelurile la greve se multiplică la adresa executivului francez. 

Este prima grevă a transportatorilor împotriva reformei codului muncii, înainte de greva anunţată pentru 25 septembrie. Organizată de două sindicate considerate “moderate”, manifestaţia de luni este una în care s-a dorit tragerea unui semnal de alarmă vis-a-vis de ordonanţelele ce urmează să fie prezentate vinerea următoare în Consiliul de Miniştri şi care vizează 670.000 de salariaţi din sectorul rutier.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită la Ministerul Muncii unde, ceva mai bine de 100 de manifestanţi s-au adunat la primele ore ale zilei. Obiectivul nu a fost de a bloca şoselele, anunţau liderii de sindicat, dar unele probleme în trafic au fost totuşi semnalate pe autostrăzi, la punctele de taxare spre exemplu. Traficul va fi perturbat însă lunea viitoare când sindicaliştii anunţă că vor bloca accesul la depozite de carburanţi.

Prima zi de mobilizare sindicală, cea de pe 12 septembrie, a adus în stradă între 220.000 şi 500.000 de persoane. Cam tot atâţia cât au ieşit la primele proteste care s-au derulat în 2016, împotriva legii El Khomri - după numele ministrul muncii de atunci.

Preşedintele Emmanuel Macron spunea că nu va lăsa strada să decidă pentru el şi că nici nu se pune problema să încetinească ritmul reformelor.

Ce este cert : sindicatele angajaţilor publici au lansat un apel la grevă pentru 10 octombrie. Ïngrijorarea o reprezintă cele 120.000 de posturi pe care candidatul Emmanuel Macron a promis că le va desfiinţa.

Cu o zi înainte de prezentarea în Consiliul de Miniştri a ordonanţelor care vor reforma codul muncii, pe 21 septembrie salariaţii afiliaţi la Confederaţia Generală a Muncii vor protesta, pentru a doua oară deja. Cu dorinţa de a arăta că se pot mobiliza şi mai mulţi, chiar dacă unele sindicate au anunţat că nu vor participa.

Chiar şi sâmbătă – pentru 23 septembrie, este deja anunţat un alt protest. Este rândul lui Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării France Insoumise / Franţa Nesupusă să protesteze faţă de ceea ce el cataloghează “o lovitură asupra statului social”. Confederaţia Generală a Muncii a anunţat deja că nu se va prezenta la manifestaţie. Si-a anunţat participarea, în schimb, fostul candidat socialist la prezidenţiale, Benoît Hamon.

Proteste se vor derula şi săptămâna viitoare. Pe 25 septembre, revine rândul transportatorilor să protesteze. Sindicatele de profil au cerut salariaţilor din sector să iasă în număr mare pentru a combate ordonanţele. S-au cerut blocaje în trafic şi la punctele de achitare a autostrăzilor.

Pensionarii vor protesta pe 28 septembre – la apelul lansat de 9 asociaţii ale pensionarilor. Si studenţii iau în calcul manifestaţii, odată cu reînceperea anului universitar.

În aşteptarea acestor proteste, Executivul a cerut politicienilor să nu intervină ci mai degrabă să tacă. Au avut intervenţii doar acei miniştri care au încercat să reducă din amploarea acestor proteste. Spre exemplu, ministrul învăţământului superior, al cercetării şi inovaţiei - Frédérique Vidal a anunţat creşterea cu 700 de milioane de euro a bugetului ministerului pentru anul viitor. De partea sa,  ministrul Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire a precizat că nu ia în calcul reintroducerea unei ecotaxe pentru a finanţa renovarea infrastructurii de transport.