Dirijorul Christian Ciucă la RFI: Magia există la Festivalul Enescu

christian_cuica_c_astrid_di_crollalanza-13.jpg

Dirijorul Christian Ciucà va concerta duminicà 17 septembrie la Ateneul român în cadrul Festivalului Enescu
Dirijorul Christian Ciucà va concerta duminicà 17 septembrie la Ateneul român în cadrul Festivalului Enescu
Image source: 
Astrid di Crollalanza

Duminică seara, 17 septembrie, în cadrul Festivalului Enescu, are loc la Ateneul român concertul Ansamblului instrumental din Paris şi al Corului naţional Madrigal. Dirijor va fi Christian Ciucă, cel care, acum aproape două decenii, a creat Ansamblul Instrumental din Paris, oraş în care se stabilise în urmă cu câţiva ani. Inainte de la veni la Bucureşti, dirijorul Christian Ciucă i-a acordat un interviu colegului nostru Vasile Damian.

« Este o mare bucurie pentru mine de a reveni în România. In această sală magnifică care este Ateneul, eram încă mic – la liceu sau student – când mergeam acolo. Era o magie, magia există la Festivalul Enescu, este ceva unic în lume această sală, cel puţin pentru noi muzicienii ».

« Colaborarea dintre corul Madrigal şi orchestra mea din Paris este ceva nou, este pentru prima dată că o facem. Colaborarea franco-română capătă aici tot sensul ei. Ansamblul Instrumental din Paris este un ansamblu internaţional dar cu preponderenţă franco-român. Concert-maestrul, vioara întâi, este un român, Florin Szigeti, care face parte din Cvartertul Enescu. Există şi alţi muzicinei de origine română în Ansamblu dar şi italieni, venezueleni, şamd.  ».

« Vom avea pe scena Ateneului duminică 42 de muzicieni ai Ansamblului Instrumental din Paris, plus cei 48 din Corul Madrigal – sper să avem toţi loc ! Avem şi 4 solişti de talie mondială ; două soprane de origine rusă – între care Olga Peretyatko, diva în afirmare pe scena actuală a operei mondiale, Khatuna Gadelia şi doi solişti români excepţionali – tenorul Marius Vlad Budoiu şi basul Adrian Sâmpetrean ».

« Când m-au invitat la Festival le-am spus că vreu să fac un repertoriu de muzică vocal-simfonică. Atunci directorul Festivalului mi-a spus: « Iti dau pe mână cel mai bun cor din România ! » A fost deci o deosebită plăcere. Apoi, acest mariaj cred că va avea şi alte oportunităţi pe viitor. Avem un plan pentru sezonul cultural franco-român de anul viitor. De exemplu, de ce să nu aducem corul Madrigal la Paris ca să facem aici un concert cu o lucrare importantă de muzică franceză ? »

« Duminică, la Bucureşti, vom cânta Mozart pentru că nu este mai mare fericire pentru muzicieni decât să cânte Mozart. Această Mare Mesă în do minor este o capodoperă absolută, o lucrare pe care am vrut eu s-o aduc pe scena Ateneului ».

« In Franţa, de 15 ani organizez vara, la Alpe d’Huez, într-un  cadru excepţional, un stagiu coral, liric, pentru a împărtăşi această muzică cu cât mai mulţi oameni. Sunt bineveniţi atât muzicieni confirmaţi sau în devenire – pentru a pregăti concursuri, de exemplu – cât şi neofiţi, pasionaţi de muzică. E o întâlnire destinată celor care vor să progreseze, fiecare la nivelul lui ».

Dirijorul Christian Ciucà si Vasile Damian în studioul RFI din Paris

Dirijorul Christian Ciucă la RFI: Magia există la Festivalul Enescu
789

Facebook comments