Mobilizare în Franţa în favoarea regizorului rus Kirill Serebrennikov

97c4fdaab54e08ed304a483b144e271f9067842c.jpg

Regizorul rus Kirill Serebrennikov arestat pe 23 august la Moscova
Regizorul rus Kirill Serebrennikov arestat pe 23 august la Moscova
Image source: 
credit foto: France 24

În Franţa mai mulţi profesionişti din domeniul teatrului şi al culturii s-au mobilizat în favoarea regizorului rus Kirill Serebrennikov, acuzat de deturnare de fonduri şi menţinut în arest la domiciliu. O scrisoare, semnată de mai multe personalităţi ale lumii culturale franceze, i-a fost adresată ambasadorului Rusiei în Franţa, iar duminică 10 septembrie a avut loc în holul unui important teatru de la Paris o primă manifestaţie de sprijin în favoarea lui Kirill Serebrennikov.

In jur de 50 de actori, regizori, directori de teatre şi responsabili culturali, nume sonore în Franţa şi chiar în Europa, s-au fotografiat duminică în foaierul Teatrului naţional Challiot în faţa unor pancarte pe care se putea citi: “Libertate pentru Serebrennikov". Printre cei prezenţi se număra directorul Teatrului naţional Chaillot, Didier, Deschamps,  directorul teatrului Rond-Point des Champs Elysées, Jean-Michel Ribes, directorul Festivalului de la Avignon, Olivier Py (Avignon fiind şi festivalul unde Kirill Serebrennikov a fost prezent deseori ca invitat cu spectacolele sale)…

De fapt, o întreagă listă de celebrităţi, printre care doi foşti miniştri ai culturii, denunţă procesul  intentat lui Serebrennikov ca fiind unul politic. "Dorim să alertăm opinia publică, să furnizăm un intrument suplimentar diplomaţiei şi să ne exprimă protestul pentru ca libertăţii de expresie să nu i se pună căluş în Rusia", au mai declarat personalităţile franceze prezente.

In ultimul timp mai multe cotidiene franceze, precum le Figaro şi le Monde, au scris despre "cazul Serebrennikov", pe care autorităţile ruse l-au acuzat în mod oficial de deturnare de fonduri, el fiind directorul artistic al Centrului Gogol, celebru teatru moscovit. Confraţii francezi ai lui Serebrennikov consideră însă că acesta plăteşte în prezent pentru prea marea libertate critică pe care şi-a asumat-o şi mai ales pentru militantismul său în favoarea drepturilor homosexualilor. Într-o Rusie în care Vladimir Putin reprezintă încarnarea unor nostalgii sovietice, iar Biserica Ortodoxă vrea să-şi impună autoritatea morală, provocările artistice şi modul în care gîndeşte regizorul rus nu se putea să nu deranjeze.

"Acuzaţiile aduse de puterea de la Moscova acestui artist sunt de fapt procedee clasice adoptate de toate dictaturile care vor să îngrădească libertatea artiştilor", putem citi într-o petiţie lansată pe Internet de comitetul de sprijinire al lui Serebrennikov constituit în Franţa. De notat că artiştii germani au fost şi mai rapizi decît colegii lor francezi şi au lansat o petiţie încă de la sfîrşitul lunii august cerînd puterii de la Moscova să abandoneze urmărirea penală a regizorului rus. Petiţia germană, iniţiată de mari nume ale artei teatrale precum Thomas Ostermeier şi Marius von Mayenburg, a totalizat pînă acum zece mii de semnături.

Agenţia France Presse precizează într-o depeşă că regizorul Kirill Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat în jur de un milion de euro din subvenţiile publice avute între 2011 şi 2014. Preşedintele Vladimir Putin a exclus însă orice eliberare a regizorului rus, care riscă zece ani de închisoare în cazul în care va fi declarat vinovat.

Aflat în vizită la Moscova pe data de 8 septembrie, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a exprimat şi el îngrijorarea în legătură cu soarta care i-a fost rezervată lui Serebrennikov şi în legătură cu "impactul negativ al acestei situaţii asupra creaţiei artistice din Rusia".  

407

Facebook comments