Emmanuel Macron la Atena pentru a relansa Europa

macro.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la Paris pe 5 septembrie 2017
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la Paris pe 5 septembrie 2017
Image source: 
REUTERS/Etienne Laurent

Emmanuel Macron îşi continuă turneul european. Preşedintele Franţei este astăzi şi mâine într-o vizită de stat de două zile la Atena. La poalele Acropolei, liderul de la Paris va susţine un « important discurs despre democraţia în Europa ».

Deplasarea lui Emmanuel Macron la Atena este simbolică din mai multe motive. E prima sa vizită de stat de când a ajuns în luna mai la palatul Elysée. Cert, Macron a mai întâlnit de atunci şi până acum mulţi responsabili – 12 şefi de stat sau de guvern din Uniunea europeană a văzut doar în ultimele două săptămâni, inclusiv în România – dar de fiecare dată era vorba de scurte vizite de lucru.

La Atena, preşedintele Franţei stă 28 de ore – enorm pentru un lider politic extrem de grăbit. O vizită lungă în cursul căreia va fi, ca şi în România, în compania soţiei sale Brigitte. O premieră întrucât până acum niciun alt preşedinte francez nu a mai mers în Grecia cu soţia.

In premieră este şi discursul rostit joi seara de Emmanuel Macron de pe dealul Pnyx, piața publică din Atena unde se ținea adunarea generală a poporului în vremea Greciei antice. Un loc « unde a fost inventată dezbaterea » subliniază palatul Elysée, locul de la poalele Acropolei unde atenienii deliberau şi votau bugetul, « leagănul democraţiei şi al civilizaţiei europene » cum îl descriu unii, un loc încărcat deci de istorie, cu Parthenonul în fundal, la apus de soare. Imaginile şi punerea în scenă au provocat déjà luări de poziţie, critici şi ironie în rândul opozanţilor lui Macron. Cu riscul de a fi luat peste picior, preşedintele francez a ales un decor maiestuos când ar fi putut să se exprime, ca şi predecesorii săi François Hollande sau Nicolas Sarkozy, de la Vouli, tribuna Parlamentului elen. Un singur francez s-a mai exprimat de pe Pnyx : André Malraux în 1959, când era ministru francez al Culturii, cu ocazia lansării iluminărilor nocturne ale Acropolei.

Europa de mâine dar şi interese economice

Obiectivul urmărit de liderul francez este de a da un nou imbold Europei, de a pune un nou jalon pe calea reconstrucţiei europene, una din priorităţile afişate ale lui Macron. In speranţa de a trimite un mesaj de încredere ţării care simbolizează epicentrul crizei europene şi erorile colective ale Europei, joi seara, şeful statului francez a vorbit la Atena despre « o pagină care se întoarce şi un nou capitol în istoria Uniunii europene ». Constrâns de calendarul electoral german – pe 24 septembrie au loc alegeri generale în Germania – Macron nu a putut însă evoca « iniţiativele foarte concrete » pe care le prevede pentru viitorul Europei. Se ştie doar că preşedintele francez vrea o zonă euro cu capacităţi bugetare, cu un executiv şi un parlament. Macron îşi doreşte de asemenea o « Europă în mai multe formate » condusă de « o avangardă a voinţei ». Din păcate, cum o remarcă dealtfel ziarul Libération, « câtă vreme Angela Merkel este preocupată de realegerea ei, preşedintele francez nu poate face decât declaraţii de principiu, fără nimic concret însă de pus pe masă ».

In cursul zilei de vineri, programul lui Emmanuel Macron devine mai « clasic », mai convenţional. Intâlniri cu omologul său grec Prokopios Pavlopulos, cu premierul elen Alexis Tsipras, şamd. Insoţit de un grup de circa 40 de mari oameni de afaceri – de la firmele Total, Suez sau EDF – Macron nu va semna niciun contract cu ocazia acestei vizite. Desfăşurarea de patroni este destinată doar să arate opiniei publice că « încrederea a revenit » spune palatul Elysée. Care nu se poate abţine să nu sublinieze totuşi şi faptul că economia elenă începe să dea semne bune, creşterea anul acesta urmând să atingă poate 2%. Cu alte cuvinte, vrând-nevrând, vizita lui Emmanuel Macron în Grecia este şi una de interes economic.

Emmanuel Macron la Atena pentru a relansa Europa