Le Monde: factura încălzirii atmosferei va fi astronomică

Orasul Huston devastat de inundatii

"Ceea ce se întîmplă este exact ceea ce a fost prevăzut" declară diplomatul norvegian Erik Solheim în cotidianul Le Monde, legat de dezastrul provocat de uraganul Harvey în Statele Unite. Erik Solheim este directorul executiv al Programului iniţiat de Naţiunile Unite în domeniul protecţiei mediului înconjurător.

Pentru diplomatul norvegian nu încape nici o îndoială: pe o bună parte a planetei se multiplică fenomenele extreme legate de încălzirea atmosferei. Sigur, spune el, sezonul uraganelor în Golful Mexic şi al musonilor în Asia sunt evenimente normale şi obişnuite. Neobişnuit însă este faptul că în acelaşi timp au loc inundaţii şi în Nepal, în Bangladeş, în Niger, în Yemen… Iar în Somalia perioadele de secetă sunt din ce în ce mai frecvente.

Grupul de experţi interguvernamentali lucrînd sub egida ONU a prezis însă apariţia unor astfel de serii de evenimente frecvente şi devastatoare. Pretutindeni în lume, mai arată Erik Solheim, populaţiile cele mai defavorizate sunt primele afectate de fenomenele climaterice extreme. Impactul negativ al schimbărilor climaterice asupra economiei mondiale, precum şi asupra cadrului de viaţă, nu poate fi pentru moment cifrat, dar el va însemna, financiar vorbind, un efort gigantic.

Erik Solheim critică faptul că exact în acest context Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din acordurile de la Paris. In acelaşi timp el consideră că nimic nu este pierdut, americanii se mobilizează altfel în favoarea prezervării mediului înconjurător. Unele statel americane, precum California, şi unele oraşe, precum New York, şi-au lansat strategii proprii, locale. Iar unele mari societăţi, precum Google, Microsoft sau Apple îşi aduc şi ele contribuţia.

Diplomatul norvegian salută în context şi puternicul angajament al europenilor în strategiile destinate să frîneze încălzirea atmosferei. El are cuvinte de laudă în acest sens pentru preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Acestea fiind spune, timpul presează, mai avertizează Erik Solheim, iar “ştiinţa dovedeşte că nu ne putem permite luxul de a fi lenţi dacă vrem să cîştigăm bătălia împotriva încălzirii atmosferei.”