Statele Unite suspendă acordarea vizelor pentru ruşi

presedintele_rusiei_vladimir_putin_s_si_presedintele_sua_donald_trump_d.jpg

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin (s) si presedintele SUA, Donald Trump (d)
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin (s) si presedintele SUA, Donald Trump (d)
Image source: 
© Studio FRANCE 24

Ambasada americană justifică decizia prin reducerea personalului diplomatic, măsură decisă de Moscova după ce Washingtonul a votat în iulie sancţiuni împotriva Rusiei. Toate operaţiunile sunt sistate începând cu 23 august, cu excepţia dosarelor de migraţie, explică ambasada printr-un comunicat.

Seful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a criticat iniţiativa americană. În opinia sa, este o “tentativă de a zgâlţâi nemulţumirea ruşilor la adresa autorităţilor locale”. Si a adăugat: “ este o tehnică bine cunoscută şi folosită de cei care organizează revoluţii colorate”, referindu-se la revoluţia portocalie din Ucraina.

Ambasada Statelor Unite din Moscova a precizat pe site-ul propriu că nu va elibera vize cetăţenilor ruşi începând cu 23 august, cu excepţia cererilor de migraţie iar activitatea va fi reluată din 1 septembrie,  la un nível redus însă.

“Funcţionăm la o capacitate redusă căci efectivele ne sunt reduse”, se mai arată în comunicatul ambasadei americane. În schimb, eliberarea vizelor în consulatele americane din Rusia va fi suspendată pe o perioadă nedefinită ceea ce înseamnă că toţi cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în Statele Unite vor trebui să se deplaseze la Moscova pentru a cere viză direct la ambasadă. Statele Unite au trei consulate în Rusia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, Statele Unite au emis anul trecut 150.000 de vize cetăţenilor ruşi.

După ultimele sancţiuni economice luate de Congresul american la adresa Moscovei şi promulgate fără nicio reticenţă de preşedintele Donald Trump, omologul său Vladimir Putin a ordonat în iulie Washingtonului să reducă personalul diplomatic aflat în Rusia cu aproximativ 60%, până la 1 septembrie. 

Comentând decizia, Ambasada Statelor Unite se întreabă pe site-ul de internet despre cât de serioasă este dorinţa afişată de Rusia de a ameliora relaţiile dintre cele două ţări. Moscova este acuzată de ingerinţă în campania electorală prezidenţială americană din 2016.