Militari atacaţi în Levallois Perret: Suspectul este necunoscut poliţiei

autostrada_a16_franta_9_august_2017_-_operatiunea_de_retinere_a_barbatului_suspectat_pentru_atacul_a_6_militari_la_lovallois-perret.jpg

Autostrada A16, Franta, 9 august 2017 - Operatiunea de retinere a barbatului suspectat pentru atacul a 6 militari la Lovallois-Perret
Autostrada A16, Franta, 9 august 2017 - Operatiunea de retinere a barbatului suspectat pentru atacul a 6 militari la Lovallois-Perret
Sursa imaginii: 
REUTERS/Reuters TV

Autorităţile franceze nu au reuşit încă să îl audieze pe suspectul atacului cu maşină în care au fost răniţi mai mulţi militari, eveniment produs miercuri dimineaţă la periferia Parisului, în Levallois Perret. În timpul reţinerii sale, suspectul a fost rănit. Pentru a-l opri, poliţiştii au folosit armamentul din dotare. El este spitalizat la Lille, în nordul Franţei. 

Acest algerian de 36 de ani a fost rănit de cinci gloanţe trase în timpul reţinerii sale. Se întâmpla pe autostrada A16, spre Calais, la câteva ore după ce se presupune că a intrat cu maşina în şase militari aflaţi la Levallois Perret, în vest de Paris. Militarii patrulau în cadrul operaţiunii antitero Sentinelle.  

O sursă din Poliţie a anunţat că suspectul încă nu poate fi audiat. El se află legal în Franţa, nu a fost niciodată condamnat şi nici nu se află pe fişa S – a celor care reprezintă o ameninţare la adresa statului.

Anchetatorii au descoperit identitatea acestei persoane în timpul reţinerii, după ce parcursese câteva ore la volanul autoturismului cu care i-ar fi atacat pe cei 6 militari. El a fost reperat cu ajutorul unor imagini video. A fost percheziţionat domiciliul său dar şi alte locaţii care au legătură cu el. Anchetatorii vor să afle dacă atacul are o motivaţie teroristă. În momentul în care a fost prins, bărbatul nu era înarmat.

Până acum nimic nu poate oferi vreo explicaţie pentru atac şi nu s-au descoperit semne de radicalizare sau apartenenţă la vreun grup terorist. Totuşi, o anchetă a fost deschisă de Parchetul Antitero pentru « tentativă de asasinat a unor persoane care dispun de autoritate publică”.

Este al şaselea atac derulat împotriva unor militari. În Franţa este relansată dezbaterea asupra operaţiunii Sentinelle,  care mobilizează forţe impresionante pentru întreg teritoriul ţării,  în urma atentatelor jihadiste din 2015. Pe 14 iulie, preşedintele Emmanuel Macron anunţa că dispozitivul va fi « revizuit în profunzime ».

Franţa, care participă la coaliţia militară internaţională pentru eradicarea grupării jihadiste Stat Islamic din Irak şi Siria, este în mod particular ameninţată de islamişti. Din ianuarie 2015, un val de atentate jihadiste, cele mai multe revendicate de organizaţia Stat Islamic, s-a soldat cu 239 de morţi. Ultimele atacuri au vizat forţele de ordine care patrulau în locuri emblematice – Champs Elysées, Notre Dame, Tour Eiffel.