Sud-estul Franței : Pompierii luptă de trei zile pentru a stinge incendiile izbucnite în zonă

la_bormes_les_mimosas_riveranii_incearca_sa_impiedice_propagarea_focului_miercuri_26_iulie_2017.jpg

La Bormes les Mimosas riveranii încearca sa impiedice propagarea focului, miercuri 26 iulie 2017
La Bormes les Mimosas riveranii încearca sa impiedice propagarea focului, miercuri 26 iulie 2017
Image source: 
© AFP

În sud-estul Franței zece mii de oameni au fost evacuați în urma incediilor care au distrus peste 5.000 de hectare de teren. Bouches du Rhône și Corsica au fost plasate până joi dimineață în atenționare meteo de fenomene « periculoase ». Afectați sunt nu doar localnici dar și turiști veniți în zonă pentru a-și petrecere vacanța. Mulți au rămas peste noapte pe plaje.  

Premierul Édouard Philippe se va deplasa miercuri seară în Var pentru a observa situația. Este vorba de un departament care este foarte popular în rândul turiștilor. Cuprinde Coasta de Azur iar anual, până la 9 milioane de persoane vin aici pentru a-și petrece vacanța. După Paris, este principala atracție turistică în Franța. Nu se cunoaște cu exactitate ce anume a determinat declanșarea acestor incendii – unele grătare care au fost uitate aprinse, oameni care au lucrat în apropierea unor zone forestiere, mucuri de țigară aruncate la întâmplare.

Între 10.000 și 12.000 de persoane au fost evacuate dintre care 3.000 de turiști care locuiau în camping-uri. Toate sălile municipale au fost deschise pentru ca acești oameni să se poată adăposti dar mulți au preferat să se refugieze pe plaje ori au dormit în mașinile lor.  Flăcările sunt întreținute de vântul puternic. Primăria din Bormes les Mimosas a lansat un apel turiștilor să nu se reîntoarcă în campinguri ci să rămână pe plajă. Aici, pe timpul verii, populația se triplează odată ce turiștii vin pentru a-și petrece vacanța la Mediterană.

Incendiul a pornit în Londe les Maures și a progresat către Cap Bénat. Aici au fost distruse 1.300 de hectare. Au fost mobilizați 550 de pompieri pentru acestă zonă. Un localnic povestește că « toate colinele din jurul casei sale au fost cuprinse de flăcări, până la mare ».  Flăcările au izbucnit la un centru de depozitare al unor caravane. Toate camping-urile au fost evacuate.    

Pe un alt front, pompierii se îngrijorează după ce noi flăcări au izbucnit în Bouches du Rhône. Nicio casă nu este afectată dar o mie de hectare se află în atenția pompierilor.

Pentru a face față acestor incendii, Franța a solicitat ajutor aerian în cadrul unui parteneriat european. În total, în sud-estul Franței și în Corsica, 4.000 de oameni – 1.200 de pompieri și 400 de militari luptă contra incendiilor. Ei sunt susținuți cu 19 bombardiere cu apă. Peste 20 de pompieri au fost răniți.