Siria: Nouă rundă de negocieri la Astana pe fond de armistiţiu în sudul ţării

astana.jpg

Pe 4 mai 2017 s-a semnat la Astana primul acord privind creerea de zone securizate în Siria
Pe 4 mai 2017 s-a semnat la Astana primul acord privind creerea de zone securizate în Siria
Image source: 
AFP/Stanislav Filippov

Armata siriană a anunţat că-şi suspendă operaţiunile din sudul ţării până joi, 6 iulie. E vorba de al treilea armistiţiu unilateral de acest tip în ultimele două săptămâni. El coincide cu reluarea la Astana, în Kazakhstan, a discuţiilor de pace.

Armistiţiul este o urmare directă a presiunilor făcute de Rusia asupra aliatului său sirian pentru a-i convinge pe rebeli să participe la reuniunea de la Astana. Reamintim că Rusia, Iranul şi Turcia sunt garantele acestui armistiţiu între insurgenţi şi regimul de la Damasc. Primele două state sunt aliate ale lui Bachar al-Assad, a treia este de partea insurgenţilor.

La această a 5-a rundă de negocieri de la Astana, se va încerca găsirea unui acord privind instaurarea a 4 zone zise de « desescaladare », de reducere a tensiunilor în Siria. « Frontierele acestor zone şi felul în care ele vor fi administrate sunt actualmente în discuţie dar nu s-a ajuns încă la niciun acord » a declarat presei trimisul special al preşedintelui rus în Siria.

Noua rundă de negocieri de pace este prima care are loc în ultimele două luni. In luna mai, Ankara, Moscova şi Teheranul adoptaseră un plan care viza crearea a patru zone securizate pentru a instaura un armistiţiu de mai lungă durată în mai multe regiuni. Diferitele părţi aflate în conflict nu au reuşit să definească însă la timp contururile acestor zone.

Potrivit textului semnat în luna mai, aceste « zone de desescaladare » ar urma să fie create în teritoriile rebele de la Idleb din nord-vestul ţării, în provincia centrală Homs, în enclava rebelă de la Ghouta din periferia Damascului şi în partea sudică a Siriei. In toate aceste teritorii ar mai trăi circa două milioane şi jumătate de oameni. Principalul punct de fricţiune, de dezacord pare a fi cel al ţărilor care ar urma să asigure securitatea în jurul acestor zone. Turcia şi Iranul sunt la concurenţă, fiecare dorind să-şi sporească influenţa în regiune.

In opinia lui Hasni Abidi, politolog şi director al Centrului de studii şi cercetare a lumii arabe şi mediteranene – CERMAM – de la Geneva, noua rundă de negocieri este o treabă bună, « are meritul de a exista, în plus loc într-un context nou, de diminuare a forţelor Daech, organizaţia stat islamic pierzând teren atât la Mosul cât şi la Raqqa, fiefurile sale, lucru ce ar putea inflenţa discuţiile de la Astana. »

Cele două zile de discuţii din capitala kazakhă trebuie să se încheie cu o sesiune plenară la care sunt aşteptate delegaţii ale celor trei « naşi » ai negocierilor dar şi reprezentanţi ai rebelilor şi ai regimului al-Assad. Trimisul special ONU pentru Siria, Staffan de Mistura este şi el prezent la Astana.

Discuţiile de la Astana sunt un preludiu, au loc înaintea unei a 7-a runde de negocieri politice la Geneva sub egida ONU prevăzute pe 10 iulie. Potrivit estimărilor, conflictul sirian a făcut în 6 ani peste 320.000 de morţi.

Siria: Nouă rundă de negocieri la Astana pe fond de armistiţiu în sudul ţării