La Paris s-a inaugurat cel mai mare incubator de start-up-uri din lume

freyssinet.jpg

La Paris s-a inaugurat cel mai mare incubator de start-up-uri din lume
La Paris s-a inaugurat cel mai mare incubator de start-up-uri din lume
Image source: 
lemonde.fr/Patrick Tourneboeuf/Tendance Floue

La Paris se inaugurează în această seară în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron cel mai mare incubator de start-up-uri din lume. Dorit şi finanţat în întregime de antreprenorul miliardar Xavier Niel, ambiţiosul proiect îşi propune să promoveze firmele franceze de înaltă tehnologie dar nu numai.

Incubatorul de start-up-uri a fost botezat « Station F » şi se află într-o fostă gară rezervată trenurilor de marfă din arondismentul 13 al Parisului. Hala Freyssinet cum se chema pe vremuri locul, a fost cumpărată şi transformată în incubator de Xavier Niel, fondatorul şi patronul miliardar al grupului de telecomunicaţii Free. Intreagă operaţiune a durat 4 ani şi a costat 250 de milioane de euro, bani plătiţi în întregime din buzunarul antreprenorului. « E un lucru poate mai puţin prostesc decât să le dau copiilor mei aceşti bani care, cu siguranţă, ar face tâmpenii cu ei » spune Xavier Niel.

Uriaşa hală Freyssinet, renovată şi redesenată în interior de celebrul arhitect Jean-Michel Wilmotte, se întinde pe 34.000 de metri pătraţi. Ea dispunde de trei mii de posturi de lucru împărţite în diverse spaţii. « Station F » dispune de asemenea şi de birouri private, de o serie de săli de reuniune, de mai multe bucătării, de trei baruri şi de un restaurant de o mie de locuri deschis non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. In fine, există la faţa locului şi un auditorium de 370 de locuri. Bugetul anual de funcţionare al locului este estimat la 7 milioane de euro.

In total, campusul poate găzdui o mie de start-up-uri. In paralel însă, o serie de mari firme de renume s-au instalat şi ele acolo împreună cu fonduri de investiţii. Start-up-urile candidează la mai multe oferte propuse de echipele lui Niel sau de cele ale partenerilor săi. « Station F » propune şi două programe : Founders Program şi Fighters Program, acesta din urmă fiind destinat antreprenorilor ce provin din medii defavorizate sau din zonele rurale dar şi migranţilor sau refugiaţilor.

Macron promite un fond de 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea start-up-urilor

Celelalte structuri sunt conduse de firme, şcoli de comerţ prestigioase sau organisme partenere precum Facebook, Microsoft, Naver, Vente-privée, şamd. Fiecare program este dedicat unui subiect anume cum ar fi inteligenţa artificială, comerţul electronic, sănătatea digitală, jocurile video sau datele on-line.

Pe lângă aceste firme, « Station F » pune la dispoziţie tinerilor antreprenori şi trei fonduri de investiţii şi o serie de servicii publice precum o poştă. In fine, în idea de a internaţionaliza proiectul, Xavier Niel a investit în jurul halei Freyssinet în construcţia de apartamente de închiriat pentru antreprenorii străini dar şi într-un nou hotel de 5 stele care va vedea lumina zilei acolo.

Deschiderea lui « Station F » survine într-un moment-cheie pentru mediul francez al start-up-urilor. In Franţa există déjà 265 de structuri dedicate tinerelor firme cu potenţial mare de creştere economică – incubatoare, acceleratoare sau diverse alte spaţii. Tot atâtea locuri născute în urma iniţiativei fostului guvern Hollande de a da o vizibilitate mai mare firmelor franceze din sectorul digital. Sub denumirea de « French Tech », antreprenorii hexagonali au început să-şi facă un nume şi în afară iar acum două săptămâni, preşedintele Macron şi-a reiterat promisiunea de campanie, aceea de a lansa un fond de 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea start-up-urilor franceze. « Station F » poate fi deci considerat drept precursorul, simbolul acestui nou optimism din rândul antreprenorilor şi investitorilor francezi.

La Paris s-a inaugurat cel mai mare incubator de start-up-uri din lume