Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză despre legislative: victoria clară a partidului prezidenţial, umbrită de absenteismul record

presa.jpg

Presa francezà din 19 iunie 2017
Presa francezà din 19 iunie 2017
Sursa imaginii: 
lemonde.fr

Presa franceză comentează pe pagini întregi victoria zdrobitoare a partidului prezidenţial LREM la turul doi al legislativelor de ieri. Comentatorii nu uită să sublinieze însă şi rata uriaşă a absenteismului - 57%. Cu alte cuvinte, victoria lui Emmanuel Macron şi a partidului său trebuie puţin nuanţată.

Victoria lui Macron, mai exact a partidului său, La République en Marche, este enormă dar mai puţin importantă decât se prezicea. Iată părerea în general împărtăşită de comentatorii francezi de azi.

"Majoritate absolută, responsabilitate absolută". Aşa se intitulează editorialul din le Figaro semnat de directorul publicaţiei consevatoare. "In 2 alegeri şi 4 tururi de scrutin, revoluţia En marche! în care nimeni nu vroia să creadă a măturat Franţa ca un tsunami. Stânga, dreapta, extremele: toate monumentele care ne balizau peisajul politic de multă vreme au fost zdravăn zdruncinate. Pe ruinele acestei "vechi lumi", o generaţie politică profund reînnoită preia azi frâiele puterii legislative după ce ieri le-a luat pe cele ale executivului. Macron dispune de acum încolo de puteri cvasi-monarhice. Teoretic, nimic nu-l poate opri iar această libertate de acţiune este o şansă formidabilă. Ales pentru a reforma ţara, preşedintele nu are voie să nu profite de ocazie" conchide editorialistul de la Figaro.

"Venit de nicăieri, Macron e acum peste tot" notează de partea sa directorul de la Libération, ziar de centru-stânga. "Putere hegemonică? Dictatură centristă? Nu suntem încă acolo" ne asigură Laurent Joffrin. Acelaşi comentator este însă îngrijorat că "în viitorul hemiciclu, opoziţia va fi dezechilibrată. In timp ce dreapta va avea un grup redus dar totuşi important, stânga este redusă la minim. In acest context, macroniştii ar putea fi tentaţi să ducă o politică mai la dreapta pentru a-şi neutraliza principalii adversari. Caz în care noul guvern riscă să se rupă de o parte din baza sa politică, cea care vine de la stânga" avertizează Libération.

"Succes din plin şi urne goale pentru Macron"

Les Echos, publicaţie economică, notează că "Macron şi-a câştigat pariul. Preşedintele a obţinut o majoritate la care până nu demult nici nu visa. Acest lucru îi va uşura treaba dar va suscita şi aşteptări mai mari din partea alegătorilor" crede comentatorul financiar.

In fine, mulţi analişti se arată îngrijoraţi de rata absenteismului - aproape 6 francezi din 10 nu au mers ieri la vot. "Opozanţii preşedintelui s-au demobilizat la aceste legislative dar asta nu înseamnă că au adoptat viziunea pe care o are şeful statului sau că sunt dispuşi să accepte transformările propuse de acesta" notează editorialistul de la La Croix, ziar catolic.

L'Humanité, cotidianul comuniştilor francezi, are pe copertă un titlu grăitor. "Succes din plin şi urne goale pentru Macron". Ziarul continuă pe acelaşi ton: "Emmanuel Macron va deţine toate puterile în parlament dar nu ţara i le-a acordat".

In fine, editorialistul de la Le Monde trage un semnal de alarmă. "Noua opoziţie va avea două feţe, venite de la cele două extreme: Jean-Luc Mélenchon de la stânga şi Marine Le Pen de la dreapta. Cei doi tribuni îşi fac intrarea în parlament odată cu mulţi deputaţi ai partidului prezidenţial fără nicio experienţă şi notorietate. Seful statului care promovează "bunăvoinţa" în politică va trebui să gereze în parlament o opoziţie mult mai virulentă decât cea din trecut. Iată unul din paradoxurile acestei epoci" conchide Le Monde.

Orizonturile foarte largi din care provin o parte din noi deputaţi francezi

Ce aflăm despre oa parte dintre noii aleşi? De exemplu că Laetitia Saint-Paul, aleasă ieri, are 36 de ani şi este militară activă cu competenţe recunoscute de ministerul Apărării. Ofiţer în statul-major al armatei, ea a participat la numeroase operaţiuni externe - în Coasta de fildeş şi în Liban. Vorbitoare perfectă de engleză şi germană, Laetitia Saint-Paul a condus una din puţinele companii franco-germane. Evident că noua carieră o va obliga să se retragă din rândurile armatei franceze.

Pe listele aleşilor LREM găsim şi directoare de şcoli, profesoare specializate în educarea copiilro cu mari dificultăţi, un profesor bilingv franceză-bretonă, preşedinte al unei federaţii de grupuri muzicale celtice. Partidul prezidenţial a promovat la aceste alegeri - cu succes - şi alţi novici în politică precum un medic urgentist de doar 31 de ani, un profesor universitar, specializat în drept public, un fost muncitor de la Peugeot dar şi pe fostul patron al RAIDului, prestigioasa unitate de elită a poliţiei franceze. In fine, cea mai tânără candidată LREM aleasă ieri este Typhanie Degois, nu are decât 24 de ani şi este proaspătă absolventă a unui master de drept în afaecri internaţionale. Ea a învins duminică o figură de seamă a conservatorilor francezi din Savoia, creînd astfel un mini-seism local la poalele Alpilor.

In fine, să mai spunem că LR - republicanii, conservatorii - au prezentat şi ei la alegeri un fost sindicalist agricol în timp ce centriştii din MoDem, aliaţi cu partidul prezidenţial, vor avea un deputat cardiolog de meserie. Nu se ştie niciodată când va fi nevoie de el în hemiciclu….