Octavian Saiu – Teatrul la persoana întîia…

saiu.jpg

Matei Vișniec în dialog cu Octavian Saiu la Festivalul Internațional de teatru de la Sibiu, 15 iunie 2017
Image source: 
Cristi Popescu / RFI România

Unul dintre locurile cele mai "intense" ale festivalului de la Sibiu este Librăria şi spaţiul de conferinţe Habitus din centrul oraşului. În fiecare zi el găzduieşte conferinţe de presă, întîlniri cu mari personalităţi ale teatrului românesc şi mondial, precum şi lansări de cărţi. Un loc al memoriei de fapt, pentru că toate aceste întîlniri sunt filmate şi vor face parte din patrimoniul viitorului Institut Internaţional de cercetări teatrale pe care îl va găzdui Sibiul. Un loc în care oficiază doi "moderatori" de excepţie: criticii George Banu şi Octavian Saiu.

Doi critici, două generaţii şi două stiluri diferite, dar complementare. Pentru publicul larg, dar şi pentru specialişti, a asista la o conferinţă sau întîlnire la Librăria Habitus înseamnă o veritabilă lecţie şi infuzie de cultură.

Octavian Saiu şi-a lansat săptămîna aceasta o carte intitulată "Teatrul la persoana întîia", în care se ocupă de trei mari nume ale scenei contemporane: Robert Lepage, Simon McBurney şi Pippo Delbono. Este o explorare a trei universuri ale creaţiei teatrale contemporane sub semnul auto-descoperirii.

Robert Lepage este actor, scriitor şi cineast canadian născut în provincia francofonă Québec.

Simon McBurney este actor, scenarist şi realizator britanic, fondator al unei companii cu un nume emblematic, Teatrul Complicităţii.

Italianul Pippo Delbono, regizor şi actor, realizator de filme în acelaşi timp, este unul din acei artişti contemporani care deranjează şi neliniştesc prin interogaţiilor lor şi modul în care se pun ei înşişi în scenă, uneori nu numai cu problemele ci şi cu bolile lor. Spun acest lucru pentru că Pippo Delbono este un om care s-a luptat cu Sida.

În cartea lui Octavian Saiu cei trei artişti se întîlnesc într-un fel de dialog al diferenţelor care ne privesc însă pe toţi, şi, aşa cum spune Octavian Saiu pe coperta a patra, "teatrul lor este şi teatrul nostru, teatrul fiecăruia dintre noi conjugat la persoana I." Octavian Saiu mi-a dat însă mai multe chei despre înţelegerea eseului său, să ascultăm interviul următor.

 

 

Interviu cu Octavian Saiu
1127

Facebook comments