Editorial Le Monde: "Macron şi provocările hegemoniei"

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, va dispune dupà turul doi al legislativelor de o majoritate parlamentarà hegemonicà
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, va dispune dupà turul doi al legislativelor de o majoritate parlamentarà hegemonicà
Image source: 
lunion.fr

Preşedintele francez Emmanuel Macron ar urma să dispună săptămâna viitoare, după turul doi al legislativelor, de o largă majoritate parlamentară. Partidul La République en Marche a reprodus întocmai traiectoria urmată de Macron: una fulgerătoare. Lucru care pune o serie de probleme, enunţate de Le Monde în editorialul său.

"La République en Marche (LREM), care nu exista acum 16 luni, e pe cale să devină prima formaţiune politică din Franţa. In viitorul Parlament ea nu va întâlni practic nicio opoziţie: dreapta cântăreşte de două mai puţin ca până acum, partidul socialist e muribund iar Frontul naţional şi Franţa nesupusă sunt în net recul faţă de scorul pe care l-au înregistrat la prezidenţiale. In plus, mulţi dintre supravieţuitorii acestui prim tur de scrutin legislativ ucigător - socialişti sau conservatori - s-au declarat déjà compatibili cu proiectul prezidenţial pe care sunt dispuşi să-l şi sprijine. Nu trebuie să confundăm însă viteza cu elanul popular", avertizează Le Monde.

Influentul ziar de seară notează că "succesul candidaţilor LREM e încă departe de a oglindi o largă adeziune a opiniei publice la ideile partidului. Asta pentru că reuşita inedită a acestui partid de abia format coincide cu un alt record istoric: pentru prima dată în istoria celei de-a 5-a Republici franceze, mai bine de jumătate din alegători nu a participat la acest scrutin" mai scrie editorialistul de la Le Monde.

Scrutinul prezidenţial cântăreşte tot mai mult şi devitalizează scrutinul parlamentar

"Acest deficit de reprezentativitate, această distorsiune preocupantă are, parţial, nişte explicaţii de circumstanţă. După o campanie prezidenţială ce a durat mai bine de un an, mulţi alegători au resimţit probabil un soi de oboseală. Numeroşii decepţionaţi de rezultatul acelui scrutin, numeroşii debusolaţi de tactica folosită de Emmanuel Macron, au ales să se retragă de pe scenă pentru a vedea ce va face noua majoritate cu puterea pe care o are. Cert, absenteismul record este şi produsul celei de-a 5-a Republici. De când mandatul prezidenţial coincide în durată cu cel al deputaţilor, scrutinul prezidenţial cântăreşte tot mai mult şi devitalizează scrutinul parlamentar. Din 1958 încoace, prezidenţializarea regimului face că politica franceză se învârte în jurul unui singur om, pivotul sistemului. Emmanuel Macron a ştiut să profite din plin de această mecanică. Oare va şti - sau va dori - să evite însă riscurile?", se întreabă Le Monde.

Să punem întrebările care supără candidaţilor lui Emmanuel Macron

"Ne-ar trebui o mare doză de reacredinţă ca să-i reproşăm partidului prezidenţial viitoarea sa hegemonie parlamentară" recunoaşte editorialistul publicaţiei. El reaminteşte că "şi alte partide au beneficiat până acum de confortabile majorităţi absolute. Problema este că niciunul nu a obţinut atât de multe mandate cu atât de puţine voturi." În încheierea editorialului său, Le Monde se pune o serie de întrebări legate de promisiunile electorale făcute de preşedinte. "Cum se va putea respecta exigenţa unor dezbateri când îţi poţi permite să ignori contradicţia? Cum să eviţi să stai între ai tăi când toţi aceşti noi aleşi vin dintr-un mediu social atât de omogen? Cum îşi vor exercita deputaţii - de cele mai multe ori nişte novici - puterea şi în particular controlul asupra executivului? Cum se va putea evita ca nemulţumirea să se exprime altundeva decât în parlament unde va fi inexistentă? Nu e prea târziu, înaintea turului doi al legislativelor, să punem toate aceste întrebări candidaţilor lui Emmanuel Macron" conchide Le Monde.

 
Editorial Le Monde: "Macron şi provocările hegemoniei"