Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză, cvasi-unanimă pentru a saluta victoria zdrobitoare a partidului prezidenţial la primul tur al legislativelor

presse.jpg

Presa francezà din 12 iunie 2017
Presa francezà din 12 iunie 2017
Sursa imaginii: 
Fotomontaj Les Echos

Emmanuel Macron şi-a câştigat pariul! La République en Marche, partidul preşdintelui ales luna trecută, a înregistrat o victorie istorică la primul tur al legislativelor desfăşurat ieri. El ar urma să obţină majoritatea absolută în viitoarea Adunarea naţională, parlamentul Franţei. O victorie ce trebuie puţin relativizată întrucât absenteismul a atins cote record, circa 51% din electorat, scrie presa franceză de azi.

Un rezultat istoric marcat de un absenteism uriaş. Aşa se poate rezuma sentimentul general exprimat de comentatorii francezi. "Val Macron dar absenteism record" e dealtfel titlul ales de colegii noştri de la redacţia în limba franceză.

Le Figaro constată că "Macron se îndreaptă spre o majoritate zdrobitoare. Un partid politic care nici nu exista acum doi ani de zile e pe cale să cucerească o insolentă majoritate în viitorul parlament, bulversând totodată un peisaj politic pe care-l credeam multă vreme imuabil. Macron şi-a câştigat pariul dinamitând peisajul politic. Efectul Macron este devastator dar atenţie la iluzia optică. Zdrobitoarea victorie în mandate se datorează mai ales efectului de pârghie al scrutinului majoritar în două tururi şi nu unei mari moblizări populare" mai scrie ziarul conservator. Intr-o serie de alte articole, Le Figaro, ziar deci de dreapta, constată că "socialiştii înregistrează o înfrângere istorică, la fel ca şi dreapta. Calvarul continuă pentru Republicani" conchide publicaţia nu înainte însă de nota că "şi la Paris, tsunamiul Macron îi clatină pe baronii locali."

"Lovitură de maestru"

Libération, în editorialul său, scrie că "preşedintele va controla toate puterile. E o victorie totală a strategiei de reînnoire promisă de Macron" notează directorul publicaţiei, Laurent Joffrin. Intr-un alt comentariu, acelaşi ziar de centru-stânga mai scrie: "Rezultatul cvasi-stalinist obţinut de partidul prezidenţial, reduce orice formă de opoziţie la rang de anecdotă iar vechile partide la rang de relicve". Libération notează în fine că "socialiştii se trezesc pe o câmp de ruine, frontiştii sunt în plin marasm iar dreapta tradiţională a fost busculată inclusiv în bastioanele ei".

Le Parisien notează că Macron "a reuşit o lovitură de maestru." Ziarul popular mai constată că "se profilează un record de deputate în viitorul parlament întrucât după primul tur de scrutin, 245 de femei sunt în frunte în circumscripţiile lor".

In sfârşit, colegii noştri de la France 24 scriu şi ei că "La République en Marche a strivit partidele tradiţionale."

Există şi voci mai discordante pentru a comenta rezultatele legislativelor

L'Humanité, publicaţia comuniştilor francezi, comentează pe un ton amar "camera albastră a lui Macron", aluzie la presupusa culoare a partidului prezidenţial care însă nu a fost încă bine definită. Unii o văd în galben, alţii chiar în violet… Ziarul de stânga mai scrie însă că "nivelul record al absenteismului este marele învingător al scrutinului." In fine, în editorialul său, L'Humanité schiţează "pericolul unei majorităţi zdrobitoare a partidului prezidenţial. Scorul de ieri este o veste proastă pentru democraţie. Duminica viitoare trebuie aleşi cât mai mulţi deputaţi cae să combată politica autoritară şi antisocială promovată de La République en Marche" atenţionează ziarul de stânga.

Les Echos trage el un alt semnal de alarmă la adresa preşedintelui. "Cu o majoritate enormă, Emmanuel Macron va avea probleme să-i ţină în frâu pe toţi aceşti noi aleşi. Pentru socialişti, deruta electorală de ieri riscă să lase urme grele; dreapta abordează ea al doilea tur din poziţie defensivă în timp ce Frontul naţional înregistrează un nou eşec. In fine, Franţa nesupusă a lui Mélenchon nu reuşeşte să transforme eseul marcat la prezidenţiale" mai scrie cotidianul economic.

"Triumf indiscutabil, ambiguitate difuză"

Catolicii de la La Croix estimează ei că "sfidarea pentru noi aleşi este să nu meargă în parlament ca să fie doar marionetele schimbării".

In fine, Le Monde, influentul cotidian de seară, estimează de partea sa că "majoritatea zdrobitoare de care va dispune Macron peste o săptămână va trebui relativizată de uriaşul absenteism înregistrat la primul tur. Ceea ce părea improbabil acum şase luni, e pe cale să se realizeze. Emmanuel Macron va dispune de toate puterile, legislative şi executive. De unde vine atunci sentimentul că acest triumf indiscutabil suferă de o ambiguitate difuză?" se întreabă retoric Le Monde. "Iată misterul camerei galbene a lui Macron" răspunde editorialistul cotidianului care, iată, îi dă o altă culoare lui La République en Marche.