«Domnule Preşedinte, nu Palatul Elysée trebuie să-i aleagă pe jurnalişti»-protest al presei din Franţa

elysee.jpg

Curtea Palatului prezidential Elysée
Curtea Palatului prezidential Elysée
Image source: 
AFP/Lionel Bonaventure

Noul preşedinte francez a încercat să calmeze polemica privind libertatea presei trimiţând o scrisoare deschisă asociaţiei RSF, Reporteri fără frontiere. Vineri, o serie de mari redacţii naţionale din Franţa au semnat un text comun în care denunţă faptul că Palatul Elysée vrea să-i selecţioneze de acum încolo pe jurnaliştii care vor urmări acţiunile lui Emmanuel Macron.

« Domnule Preşedinte, nu Palatul Elysée este cel care trebuie să aleagă jurnaliştii ». Sub acest titlul, mai bine de 20 de societăţi de ziarişti de la medii naţionale foarte variate – Le Figaro, Le Monde, Libération, RFI, France 24, France Culture, L’Obs, L’Express, France Info, Médiapart, şamd. – au publicat o scrisoare deschisă cu ocazia primei deplasări a preşedintelui Emmanuel Macron în străinătate, vizită efectuată vineri în Mali. Noi şi confraţii noştri criticăm în particular felul în care se organizează noua comunicare prezidenţială. « IN ORICE CAZ, palatul Elysée nu este îndreptăţit să aleagă care dintre noi are dreptul sau nu să acopere un voiaj prezidenţial, indiferent care ar fi tema acestuia – apărare, diplomaţie, economie, etc. Nu preşedintele Republicii sau serviciile sale decid funţionarea internă a redacţiilor noastre sau felul în care trebuie, sau nu, să tratăm subiectul respectiv. Această alegere revine directorilor de redacţii sau jurnaliştilor, permanenţi sau ocazionali, reporteri, fotografi sau desenatori. Niciunul dintre predecesorii Dvs nu s-a pretat la acest tip de sistem, în numele respectării libertăţii presei. In momentul în care neîncrederea apasă tot mai mult asupra informaţiei, a-l alege pe cel, sau cea, care va descrie voiajele Dvs nu face decât să amplifice şi mai mult confuzia care se face déjà între comunicare şi jurnalism şi face rău democraţiei » se poate citi în tribuna publicată de diversele redacţii franceze, inclusiv a noastră.

Preşedinţia sună direct jurnaliştii ca să-i invite în voiaj – lucru inedit în Franţa

A venit apoi rândul preşedinţiei să riposteze. Intr-o scrisoare, tot deschisă, adresată asociaţiei Reporteri fără frontiere, palatul Elysée spune că « nu a încercat să impună un jurnalist în locul altuia » în momentul deplasării preşedintelui în Mali. « Jurnaliştii îngrijoraţi, trebuie să se liniştească » se mai poate citi în textul preşedinţiei. După ce l-a primit, secretarul general de la Reporteri fără frontiere spune că « acceptă favorabil explicaţia dar aşteaptă dovezile că nu se vor impune noi limite presei pentru nevoile comunicării prezidenţiale ».

Trebuie spus că dacă a fost omniprezent în mass-media în timpul campaniei electorale, preşedintele Emmanuel Macron şi-a limitat foarte mult contactele cu presa de când a fost învestit în funcţie. In plus, el le-a cerut miniştrilor săi « să fie foarte discreţi ». In urma primei şedinţe de guvern de joi, jurnaliştii au fost de exemplu rugaţi să părăsească curtea palatului prezidenţial pentru a nu pune întrebări noilor miniştrii odată terminată şedinţa. Pentru deplasarea din Mali, serviciul de presă al preşedinţiei a contactat direct diverşi jurnalişti pe care dorea să-i invite, fără să lase deci redacţiile să-şi aleagă ele omul. Lucru nemaiîntâlnit până acum în relaţiile dintre putere şi presa din Franţa.

 
«Domnule Preşedinte, nu Palatul Elysée trebuie să-i aleagă pe jurnalişti»-protest al presei din Franţa