Metoda Macron: solidaritate, colegialitate şi confidenţialitate

sedinta_guvern.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pozeazà cu guvernul condus de Edouard Philippe, la palatul Elysée, 18 mai 2017
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pozeazà cu guvernul condus de Edouard Philippe, la palatul Elysée, 18 mai 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a reunit joi prima şedinţă de guvern. Un guvern condus de premierul Edouard Philippe căruia şeful statului i-a reamintit « marile priorităţi ale mandatului » său şi « obligaţia de reuşită ».

Un preşedinte, un premier, 18 miniştri şi 4 secretari de stat. Echipa executivului francez era completă la palatul Elysée cu ocazia acestui prim consiliu de miniştri – sau şedinţă de guvern cum i se zice în România.

« Guvernul acesta e făcut ca să dureze în timp » a precizat încă de dimineaţă Edouard Philippe. Premierul conservator – dar exclus din partidul Republican – a mai spus că « se va implica în campania pentru legislativele din iunie ca să-i ofere preşedintelui Republicii majoritatea de care are nevoie ca să conducă ţara ». Ca să pună capăt zvonurilor şi mai ales speculaţiilor, Richard Ferrand, ministrul Coeziunii teritoriilor şi un foarte apropiat preşedintelui centrist, a insistat pe faptul că « acest guvern va aplica proiectul prezidenţial ».

Preşedintele dă direcţia, premierul arbitrează

In discursul său introductiv, Emmanuel Macron le-a explicat celor prezenţi că şeful statului este cel care trebuie «  fixeze strategia, să dea o direcţie, un sens şi să menţină echilibrul instituţiilor ». Premierului îi revine apoi sarcina de a « arbitra » între diversele propuneri sau idei. Locatarul de la Elysée a precizat de asemenea că miniştrii nu mai sunt supuşi etichetei lor partizane şi cădeci originil elor politice nu ar mai trebui să aibă vreo importanţă în exerciţiul funcţiunii lor. Reamintim că din echipa guvernului francez fac parte 11 membrii ai societăţii civile şi 11 oameni politici. Printre aceştia, 4 sunt socialişti, 2 radicali de stânga, 3 centrişti şi 2 conservatori, ambii la Economie şi Finanţe. O echipă heteroclită – o premieră în istoria celei de-a 5-a Republici franceze - ce este condusă deci de un premier tot conservator, ex-membru al partidului Republican.

Ce riscuri şi-a luat preşedintele pentru a forma o astfel de echipă « multicoloră »?

Emmanuel Macron le-a cerut miniştrilor să respecte o regulă simplă, rezumată în patru cuvinte-cheie : confidenţialitate, disciplină, solidaritate şi responsabilitate. Evocând primele sale reforme, Macron a insistat pe codul muncii care va fi « foarte repede » schimbat.

Subiectele de fricţiune ar putea apărea pe chestiuni economice între preşedinte şi miniştrii, în particular cei doi conservatori moderaţi de la Economie – Bruno Le Maire – şi Conturi publice – unde e Gérald Darmanin. Aceşti doi foşti tenori ai dreptei s-ar putea « împunge » ici şi colo cu colegi de guvern cu portofolii mai sociale sau ecologice.

Examene pentru directorii din administraţia centrală

Tot cu ocazia primei şedinţe de guvern şi conform promisiunilor sale electorale – dar contrar uzanţelor în vigoare până azi – şeful statului a spus că înalţii funcţionari, adică directorii din administraţia centrală vor face obiectul unui examen în următoarele săptămâni pentru a-i schimba eventual din post. Se va emite şi o circulară  privind locul cabinetelor ministeriale. « Nu e rolul directorilor de cabinet de a se substitui directorilor din administraţia centrală » a mai insistat Emmanuel Macron.

O strategie « revoluţionară » deci, în orice caz nemaivăzută până acum, care rimează foarte bine cu recompunerea politică dorită de noul preşedinte al Franţei. O strategie care ar putea să-i asigure, contrar celor spuse de gurile rele, o majoritate confortabilă la viitoarele legislative din iunie.

 
Metoda Macron: solidaritate, colegialitate, confidenţialitate şi disciplină