SUA: Întâlnire Trump – Lavrov în Biroul Oval

rex_tillerson_si_serghei_lavrov_in_timpul_unei_conferinte_de_presa_la_moscova_12_aprilie_2017.jpg

Rex Tillerson (S) si Serghei Lavrov (D) in timpul unei conferinte de presa la Moscova, 12 aprilie 2017
Rex Tillerson (S) si Serghei Lavrov (D) in timpul unei conferinte de presa la Moscova, 12 aprilie 2017
Sursa imaginii: 
© Alexander Nemenov, AFP

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump se întâlneşte cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Seful diplomaţiei ruse speră să obţină susţinerea Washington-ului pentru a pune în practică planul prin care se doreşte o diminuare a violenţelor înregistrate în Siria. Întâlnirea planificată pentru Biroul Oval va fi prima dintre locatarul de la Casa Albă şi un responsabil rus într-un moment în care relaţia dintre cele două puteri se află la un nivel de tensiune am putea spune exploziv. 

Probabil tocmai pentru a fi evitate eventuale scântei, actuala reuniune trebuie să pregătească terenul, să îl niveleze, pentru viitoarea întâlnire dintre Donald Trump şi omologul său, Vladimir Putin. ‘Rusia şi Statele Unite influenţează stabilitatea şi securitatea internaţională iar de la o astfel de întâlnire aşteptăm rezultate concrete’, a atenţionat într-un discurs televizat Serghei Lavrov, înainte să fie primit de omologul său american, Rex Tillerson care, a salutat imediat existenţa acestui dialog şi a schimburilor dintre aceste două puteri.

Intrevederea americano-rusă vine chiar a doua zi după ce președintele Donald Trump l-a concediat pe directorul Poliției Federale - FBI, care conducea o ancheta în desfășurare privind posibila imixtiune a Rusiei în campania electorală prezidențială. Decizia a provocat imediat un val de proteste și de controverse.

Ministrul rus s-a întâlnit deja de două ori, în trei luni, cu Rex Tillerson - în Germania şi la Moscova. De fiecare dată într-o ambianţă glacială. Serghei Lavrov nu a mai ajuns la Washington din august 2013. Incă de atunci, se punea chestiunea, împreună cu secretarul de stat de la acea vreme John Kerry, de a acţiona pentru a fi oprit războiul din Siria.

Conflictul a făcut deja, din martie 2011, peste 320.000 de morţi iar milioane de oameni au devenit refugiaţi. In tot acest timp, nici Washington, susţinător al opoziţiei şi nici Moscova – aliat al regimului sirian, nu au reuşit să se înţeleagă pentru a opri masacrul. La sfârşitul mandatului lui Barack Obama, Statele Unite erau chiar pe punctul de a se retrage din întregul proces diplomatic şi îi oferea astfel Rusiei spaţiul necesar să decidă în această chestiune.

Pe 4 mai, în Kazakhstan -  Rusia, Turcia şi Iran au parafat un proiect rus care vizează scăderea violenţelor în Siria. Intrat în vigoare sâmbăta trecută, propunerea prevede instituirea unor zone în care violenţele trebuiesc diminuate. Acestea vor fi dublate de zone de securitate, în care se vor afla posturi de control şi centre de supraveghere în care se vor afla forţe ale ţărilor garante şi, eventual, ‘alte forţe’. Statele Unite au fost prezente la semnarea acestui proiect în calitate de ‘observator’. Secretarul american al Apărări,  James Mattis declara luni că va analiza propunerea pentru a vedea ‘dacă funcţionează’.

De şase ani, Moscova şi Washington s-au tot aflat în dezacord în ceea ce priveşte conflictul din Siria. După instalarea la putere a lui Donald Trump nu s-a produs, cel puţin până acum, vreo apropiere. Statele Unite bombardau, la începutul lui aprilie, o bază aeriană a regimului sirian, ca răspuns la un atac chimic pe care i l-a imputat. Moscova şi Washington au pledat însă, recent, pentru o ‘înţelegere comună’ şi pentru mai multe ‘eforturi’ pentru a calma spiritele în Siria.

Cei doi miniştri vor evoca şi situaţia din Ucraina, un alt conflict care afectează relaţia Statele Unite – Rusia, din 2014.

Cei doi responsabili se vor deplasa apoi în Alaska pentru a se aşeza la aceeaşi masă, cea a Forumului interguvernamental de cooperare în materie de mediu, exploatare minieră, trafic maritim şi turism. Este un consiliu care reuneşte  opt ţări riverane oceanului Artic – Canada, Rusia, Norvegia, Danemarca, Statele Unite, Islanda, Suedia şi Finlanda.