Ce face Emmanuel Macron în următoarele zile şi care sunt primele măsuri aşteptate de la noul preşedinte al Franţei

Emmanuel Macron, presedintele-ales al Frantei, în seara lui 7 mai 2017

Campania electorală s-a terminat, Franţa şi-a ales un nou preşedinte, pe centristul independent Emmanuel Macron, care va intra în funcţie cel mai târziu pe 14 mai la miezul nopţii, moment în care expiră mandatul actualului şef de stat, socialistul François Hollande. Până atunci însă, care este programul lui Emmanuel Macron şi ce măsuri ar putea lua foarte repede?

Noul ales îşi va face prima ieşire publică în această calitate luni, alături de preşedintele François Hollande, pe celebra Avenue des Champs-Elysées, cu ocazia defilărilor prilejuite de comemorarea capitulării germane din 8 mai 1945. Acum 5 ani, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, încă neînvestit, depuseseră împreună o jerbă de flori sub Arcul de triumf, pe mormântul soldatului necunoscut.

Începând de mâine, Consiliul constituţional primeşte procesele verbale ale comisiilor locale. Începe deci recenzarea voturilor şi analizarea contestaţiilor.

Miercuri 10 mai are loc ultima şedinţă de guvern, sau consiliu de miniştri cum se spune aici, prezidat de François Hollande. A doua zi, joi 11 mai, Consiliul constituţional proclamă rezultatele oficiale şi deci numele celui de-al 8-lea preşedinte al celei de-a 5-a Republici franceze. Este de asemenea publicată cu această ocazie declaraţia de avere a noului şef de stat.

Cine pentru funcţia de premier?

Mandatul lui François Hollande expiră la miezul nopţii, duminică 14 mai. Succesorul său ar urma să fie deci învestit în funcţie cel mai târziu duminică, dar poate chiar de sâmbătă, având în vedere că actualul preşedinte şi-a programat cina de adio de la Elysée vineri seara. Potrivit unei tradiţii nescrise, noul lider de la Paris va efectua, probabil chiar în ziua intrării sale în funcţie, prima sa deplasare în străinătate, mai exact la Berlin, Germania fiind principalul partener al Franţei.

Începând cu ziua învestirii lui Emmanuel Macron se dă şi startul noilor numiri guvernamentale. Noi nu ştim încă cine va fi viitorul premier al Franţei dar Emmanuel Macron şi cel/cea în cauză ştiu déjà. Probabil că numirea se va face luni 15 mai. Se pare că două nume sunt în cursă pentru palatul Matignon, dar niciunul nu a fost dezvăluit. Se ştie însă că nici centristul Jean-Louis Borloo şi nici fosta patroană a patronilor francezi, Laurence Parisot nu vor fi premieri aşa cum zvoneau unii zilele trecute

Misterul planează şi asupra componenţei viitoarei echipe guvernamentale, o echipă ce va fi în funcţie, să nu uităm, doar 6 săptămâni. Macron a promis nu demult că vrea "un guvern redus la 15 membri, paritar şi cu unii oameni veniţi din societatea civilă". Dintre politicienii versaţi care ar putea intra în acest guvern restrâns, circulă nume precum Jean-Yves Le Drian, actualul ministru al Apărării, liderul centrist François Bayrou, raliat lui Macron şi primarul de Lyon, socialistul Gérard Collomb.

Moralizarea vieţii politice, obiectivul numărul unu

Aşa cum a spus-o déjà între cele două tururi ale prezidenţialelor, Emmanuel Macron a declarat că încă de azi va lansa şantierul "moralizării vieţii politice, soclul acţiunii mele" cum spunea el aseară. Lucru care va fi înscris într-un proiect de lege ce va interzice printre altele nepotismul pentru parlamentari, munca în familie deci, şi conflictul de interese. Parlamentarii nu vor putea de exemplu exersa o activitate de consultanţă în paralel cu mandatul lor. Azi, ei nu au voie să exerseze acest tip de activitate dar dacă înainte să intre în funcţie, o aveau déjà, o pot conserva.

Cum Emmanuel Macron a fost ales pe sloganul reînnoirii vieţii politice, el va dori să le interzică parlamentarilor să ocupe mai mult de trei mandate consecutive. In fine, la cererea centriştilor lui Bayrou - dar asta figurează şi pe lista extremei drepte - noul preşedinte vrea să introducă o doză de proporţională la viitoarele alegeri parlamentare dar nu la cele din iunie ci la cele din …2022.

Sesiune extraordinară a Parlamentului

Noul preşedinte - care va intra în funcţie probabil sâmbătă sau duminică - ar putea déjà lansa un audit pe finanţele publice. Tot până la generale poate semna decrete de numiri şi poate lua, tot prin decret, anumite măsuri dar mai mult simbolice. Acum 5 ani, Hollande de exemplu îşi diminuase salariul şi pe cel al aleşilor cu 30 de procente. În paralel, echipele lui Macron pot pregăti o serie de proiecte de lege.

După alegerile parlamentare din 11 şi 18 iunie, în timpul verii, Macron va cere Parlamentului în cursul unei sesiuni extraordinare să poată legifera prin ordonanţe. Ordonanţe prin care doreşte printre altele să simplifice codul muncii. Cu parlamentarii, Emmanuel Macron vrea de asemenea să lanseze o dezbatere privind prelungirea sau nu a stării de urgenţă, în vigoare în Franţa de doi ani şi jumătate. În fine, pe perioada verii, noul şef de stat francez ar doris să facă un tur al capitalelor europene pentru a propune o foaie de parcurs menită să doteze zona euro cu "un adevărat buget".

În septembrie, cu ocazia noului an şcolar, Macron speră să poată introduce prima sa reformă din domeniul educaţiei. Tot atunci, preşedintele ar urma să ceară o nouă sesiune excepţională a parlamentului.