Papa Francisc în Egipt ca să-i sprijine pe creştinii din Orient

papa.jpg

Marele imam Ahmed al-Tayeb si Papa Francisc, 23 mai 2016 la Vatican
Image source: 
REUTERS/Max Rossi

Papa Francisc soseşte vineri în Egipt, mai puţin de trei săptămâni după atentatele care au vizat două biserici din ţară şi au făcut 45 de morţi. Comunităţile creştine sunt ţinta islamiştilor radicali nu doar în Egipt ci în mai toate statele din Orientul apropiat şi mijlociu.

Creştinătatea este în declin de mai mult decenii în regiune dar conflictele din Irak şi Siria, combinate cu apariţia organizaţiei Stat islamic, reprezintă o ameninţare tot mai mare pentru minoritatea creştină. In acest context, Papa Francisc a declarat că speră ca deplasarea sa în Egipt să fie « o consolare şi o încurajare pentru toţi creştinii din Orientul apropiat ».

Exodul i-a marcat mai ales pe creştinii din Irak după invazia americană din 2003. A urmat, un deceniu mai târziu, în 2014, ofensiva organizaţiei stat islamic care a luat ca ţintă creştinii de la bun început. Nu există statistici oficiale dar surse pertinente afirmă că numărul creştinilor din Irak a scăzut de la 1,5 milioane în 2003 la câteva sute de mii actualemnte. In Siria situaţia nu e mai bună. Sase ani de război civil a redus comunitatea de la 1,2 milioane de suflete la circa 500.000 de fideli.

In Egipt, creştinii fac parte în majoritate din biserica coptă ortodoxă. Ea numără circa 10% din cele 92 de milioane de egipteni dar se estimează tot mai marginalizată şi mai persecutată.

Papa Francisc în Egipt ca să-i sprijine pe creştinii din Orient