Exploziile de la Dortmund: Nicio legătură stabilită cu vreo organizație islamistă

purtatorul_de_cuvant_al_parchetului_federal_german_frauke_kohler_furnizeaza_ultimele_informatii_asupra_anchetei_privitoare_la_atacul_de_la_dortmund_la_karlsruhe_12_aprilie_2017.jpg

Purtatorul de cuvant al Parchetului Federal, Frauke Kohler furnizeaza ultimele informatii din ancheta privitoare la atacul de la Dortmund, la Karlsruhe, 12 aprilie 2017
Purtatorul de cuvant al Parchetului Federal, Frauke Kohler furnizeaza ultimele informatii din ancheta privitoare la atacul de la Dortmund, la Karlsruhe, 12 aprilie 2017
Image source: 
REUTERS/Tilman Blasshofer

Autoritățile germane nu reușesc să lege atacul asupra autobuzului echipei Borussia Dortmund de o eventuală pistă islamistă. Oficialii anunță că există în continuare zone de umbră în această anchetă. O persoană a fost reținută de anchetatori dar nici în cazul său nu au fost găsite elemente care să dovedească faptul că acesta a participat la atentat, anunță parchetul antiterorist.

Un irakian în vârstă de 26 de ani a fost interpelat după incidente pentru apartenență la gruparea jihadistă Stat Islamic în țara sa de origine, între 2014 și 2015 precum și pentru contactele pe care le-a avut cu filiala din Germania, arată parchetul antiterorist. Percheziții au fost făcute acasă la acesta precum și la un alt suspect, dar fără să fie descoperit nimic important.

Încă de la început, anchetatorii au fost prudenți vis-a-vis de implicarea acestuia în cele trei explozii produse marți seară și care vizau autocarul echipei Borussia Dortmund, incident soldat cu 2 răniți. Evenimentul a avut loc chiar înainte de întâlnirea Borussiei cu AS Monaco în cadrul Ligii Campionilor. Seful poliției criminale locale susține că nicio pistă nu duce la făptași.

Anchetatorii iau în calcul, în continuare, toate pistele posibile, inclusiv ipoteza islamistă. Dar la fel de bine poate fi vorba despre extremiști, de stânga ori de dreapta sau de fani violenți, a explicat ministrul de Interne din Renania de Nord-Westfalia, Ralf Jäger. Poliția s-a orientat către pista islamistă după ce la locul incidentului s-a descoperit o scrisoare, în trei exemplare, în care se cere Germaniei să înceteze să mai participe, alături de aliați, la vânătoarea de jihadiști în Siria.

Ministrul a explicat că este posibil ca scrisoarea să nu fie altceva decât o tentativă de a pune anchetatorii pe o falsă pistă. Este o scrisoare neobișnuită, scrie și cotidianul Die Welt, subliniind că organizația jihadistă și-a revendicat actele prin înregistrări vídeo ori prin comunicate. Iar acest text găsit la Dortmund, nu are niciun logo ori însemn al grupării iar cuvintele utilizate nu sunt cele pe care un musulman le-ar folosi.

Fotbalistul spaniol rănit în acest incident a fost operat și va fi indisponibil o lună, a anunțat antrenorul său.