Edi Rama, premierul Albaniei: «Influenţa ruşilor se extinde în Balcani»

rama.jpg

Edi Rama, premierul socialist al Albaniei, e îngrijorat de influenta crescândà a rusilor în Balcani
Edi Rama, premierul socialist al Albaniei, e îngrijorat de influenta crescândà a rusilor în Balcani
Image source: 
rfi.fr

Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, Edi Rama, premierul socialist al Albaniei se arată îngrijorat "de influenţa Rusiei în Balcani, de slăbiciune a UE în regiune." O regiune care, spune Edi Rama, "se poate transforma oricând din nou într-un butoi cu pulbere".

Prezenţa ruşilor în regiune, recenta tentativă de lovitură de stat din Muntenegru, situaţia din Macedonia – Balcanii îi îngrijorează din nou pe europeni de câteva luni de zile. In interviul acordat cotidianului Le Monde, Edi Rama se arată însă mai degrabă preocupat de « slăbiciunea Uniunii europene. Influenţa ruşilor se extinde în vidul lăsat de UE în Balcani. Asta este problema numărul unu, restul nu sunt decât consecinţe » spune premierul Albaniei.

Liderul de la Tirana, francofon, artist de profesie, fost primar al capitalei albaneze, reaminteşte că « Uniunea europeană rămâne un vis destul de prezent în Balcani dar realitatea nu poate hrăni acest vis » regretă Rama care îşi pune speranţe în « repunerea în mişcare a motorului franco-german ».

« Dacă Uniunea europeană este preocupată de influenţa rusă, jihadism şi populism, atunci trebuie să fie prezentă în Balcani pentru că aceste trei fenomene ating Balcanii şi îi pot din nou transforma în butoi cu pulbere » e de părere Edi Rama. Un premier care vede deci viitorul regiunii destul de sumbru.

In acest context, el revine şi asupra recentei tentative de lovitură de stat contra premierului macedonean. O manevră pusă pe seama Moscovei care este foarte ostilă aderării ţării la NATO. « Există o tot mai mare polarizare politică, e ca şi cum am fi pe vremea războiului rece » denunţă primul ministru al Albaniei. Un lider preocupat şi de impasul politic din Macedonia unde trăieşte o importantă comunitate albaneză. « Indiferenţa europenilor şi americanilor pentru situaţia de acolo a favorizat degradarea procesului democratic » spune de liderul de la Tirana.

Pentru Edi Rama, « procesul de integrare ajută ţările să se modernizeze. Fără modernizare, nu putem lupta contra corupţiei. Bineînţeles că există corupţie în Balcani dar ea trebuie relativizată. Cifra de afaceri a corupţiei din Albania şi Kosovo este mai puţin importantă decât cea de la Volkswagen » zice Rama.

Guvernului acestuia a lansat recent o reformă a justiţiie după ce ea a fost adoptată anul trecut în unanimitate de parlamentari. Idea principală este controlul magistraţilor. « Dacă ei nu reuşesc să-şi justifice bogăţiile, traiul de viaţă, atunci vor face obiectul unei proceduri pentru fals şi riscă închisoarea. E o curăţenie destul de radicală a justiţiei » recunoaşte premierul Edi Rama în încheierea interviului său acordat ziarului Le Monde.

 
Edi Rama, premierul Albaniei: «Influenţa ruşilor se extinde în Balcani»