Un sfert din beneficiile băncilor europene, plasate în paradisuri fiscale

banci.jpg

Raportul Oxfam aratà cà marile bànci europene practicà mai departe evaziunea fiscalà
Raportul Oxfam aratà cà marile bànci europene practicà mai departe evaziunea fiscalà
Sursa imaginii: 
Getty Images/Tetra Images

Ultimul raport publicat luni 27 martie de ONGul britanic Oxfam şi reţeaua Fair Finance Guide International se intitulează « Băncile în exil ». In urma analizei efectuate pe datele furnizate de cele mai mari 20 de bănci europene reiese că ele practică mai departe evaziunea fiscală.

Cele mai mari bănci europene abuzează de paradisurile fiscale. Un sfert din beneficiile declarate ale acestor instituţii sunt plasate în paradisuri fiscale. Un bilanţ fără drept de apel detaliat în ultimul raport publicat de Oxfam. ONGul, împreună cu reţeaua Fair Finance Guide International, a ajuns la acest rezultat inedit după ce a analizat datele financiare ale respectivelor bănci, date accesibile graţie obligaţiei de transparenţă impusă de UE în 2016 băncilor europene.

Cele mai mari 20 de instituţii bancare din Europa au pus astfel deoparte 25 de miliarde de euro. Bani plasaţi în Luxembourg, Hong-Kong sau în insulele anglo-normande. Toate mijloacele au fost folosite pentru a scăpa de fisc : delocalizarea beneficiilor, facilitarea evaziunii fiscale a clienţilor lor şi chiar evitarea regulilor în vigoare. « Marile bănci europene operează într-o totală impunitate iar sistemul fiscal actual contribuie la concentrarea bogăţiilor în detrimentul celui mai mare număr de clienţi » constată Oxfam în raportul său.

De notat că cele mai mari 5 bănci franceze – BNP Parisbas, BPCE, Crédit agricole, Crédit Mutuel-CIC şi Société Générale au declarat peste 5 miliarde de euro beneficii în diverse paradisuri fiscale. « 4 dintre aceste bănci au realizat chiar beneficii de aproape 200 de milioane de euro în insulele Caïman, loc în care nu au însă niciun angajat » mai subliniază raportul ONGului britanic.

 
Un sfert din beneficiile băncilor europene, plasate în paradisuri fiscale