Crimă ca în filmele de spionaj: drame de familie în dinastia Kim

Tensiune diplomatică între Malaezia şi Coreea de Nord, după asasinarea, pe 13 februarie, pe aeroportul internaţional de la Kuala Lumpur, a lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului de la Fenian. Malaezia şi-a rechemat ambasadorul din Coreea de Nord în acest context şi încearcă să facă lumină într-o afacere ale cărei fire duc la Kim Jong-Un.

De la venirea sa la putere, în 2011, noul dictator de la Fenian se "remarcă" (în sens negativ) nu doar prin gesticulaţia sa nucleară şi prin cultul personalităţii, ci şi prin tot felul de epurări şi execuţii.

Kim Jong-Nam, în vîrstă de 45 de ani, avusese la un moment dat statutul de posibil moştenitor al regimului, dar a căzut în dizgraţie în 2001 cînd a fost arestat la Tokyo cu un paşaport fals. La ora aceea el şi-a motivat prezenţa la Tokyo prin faptul că ar fi dorit să viziteze parcul de distracţii Disney. Apoi, el a trăit cu familia sa în exil în Macao, Singapore şi China.

Unii comentatori din regiune consideră că acest personaj visa totuşi să introducă în Coreea de nord reforme de genul celor care au transformat total China. In 2012, el implorase iertarea fratelui său vitreg ajuns la putere la Fenian. Cu siguranţă că actualul şef suprem de la Fenian se simţea deranjat de agitaţiile, şi poate chiar de simpla existenţă a acestui frate vitreg, într-un fel potenţial rival, susceptibil să exprime pretenţii legitime într-o bună zi pentru a prelua puterea.

Modul în care a fost asasinat Kim Jong-Nam, de două femei care i-au pulverizat un gaz toxic pe faţă, ţine oarecum de filmele sau de cărţile de spionaj. Regimul de la Fenian doreşte să intre în posesia cadavrului, ceea ce Malaezia refuză întrucît ancheta este în curs. Aceasta pare să se fi complicat însă, deşi patru suspecţi au fost arestaţi între timp. Toată această afacere complicată a stîrnit multe comentarii şi reacţii în regiune, unde ţări precum Coreea de Sud sau Japonia se simt ameninţate de Coreea de Nord. China este probabil şi ea iritată  într-un fel, întrucît proteja familia lui Kim Jong-Nam.

In prezent, spun unii comentatori, fiul acestuia se simte în pericol, pentru că şi el ar putea avea pretenţia de a prelua într-o bună zi puterea, ca membru al familiei Kim, dinastia comunistă din Coreea de Nord.