Donald Trump la Casa albă: o lună de agitaţie, polemici şi controverse

trump.jpg

Presedintele american Donald Trump la Casa albà, 8 februarie 2017
Presedintele american Donald Trump la Casa albà, 8 februarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

A trecut exact o lună de când s-a instalat la Casa albă preşedintele Donald Trump. O lună marcată de o serie de măsuri controversate – în particular, un decret anti-imigranţi care a scos zeci de mii de americani în stradă – de declaraţii ambigue faţă de lideri străini, de neadevăruri, de demisii şi de « răfuieli » cu presa locală. Miliardarul ajuns la putere e însă mai departe susţinut de partizanii săi, partizani care apreciază că preşedintele face exact ceeace a promis în timpul campaniei electorale. Rezumatul primei luni petrecute de Donald Trump în fruntea primei puteri mondiale.

Donald Trump însuşi şi-a rezumat prima lună petrecută la Casa albă astfel : «Nu cred să fii existat vreodată un preşedinte care într-un răstimp atât de scurt a făcut atâtea câte am făcut noi». Intr-o conferinţă de presă care i-a lăsat pe mulţi confraţi de-ai noştri cu gura căscată, liderul american a continuat prin a cita sondaje care-i sunt favorabile, a afirmat că «uzinele revin în ţară» şi a estimat că a avut «discuţii incredibil de productive cu lideri străini pentru a merge mai mult spre securitate, stabilitate şi pace». Tot atâtea aserţiuni care «neagă realitatea» scrie corespondentul în SUA al ziarului francez Libération.

In fapt, Trump a reuşit în câteva săptămâni să se supere cu mulţi oameni din lume. Mai întâi cu mexicanii pe care vrea mai departe să-i pună să plătească un zid care să despartă cele două ţări. Preşedintele mexican Peña Nieto a fost nevoit să-şi anuleze vizita la Wasghington. Trump a reuşit apoi să se certe şi cu premierul Australiei, aliată tradiţională a Americii. Nici cu europenii nu s-a pus mai bine de când a ajuns la Casa albă : mai întâi a atacat politica Angelei Merkel şi apoi a prezis dezintegrarea Uniunii europene.

In relaţia ambiguă cu Rusia, America lui Trump rămâne vagă. Ba nu trebuie să ne supărăm cu Moscova pentru că riscăm «un mare război atomic» - aşa scria pe Twitter preşedintele Trump – ba «Washington-ul consideră că Rusia e responsabilă de conflictele din Siria şi Ucraina» - aşa declara sâmbătă la München vice-preşedintele american Mike Pence. Un număr doi al administraţiei americane care mai reafirma «angajamentul indefectibil» al SUA în favoarea NATO. O alianţă pe care numărul unu o considera nu demult «obsoletă»...

China şi Rusia, actori inconturnabili ai noului echilibru – sau dezechilibru – planetar

De acest context de turbulenţe şi incertitudini geostrategice provocate de Donald Trump, profită din plin China şi Rusia, două ţări care se impun tot mai mult ca nişte «actori inconturnabili ai noului echilibru – sau dezechilibru – planetar» cum scrie acelaşi Libération citat mai înainte.

Obiectivul numărul unu al preşedintelui republican pare a fi dezmembrarea, desfiinţarea «moştenirii» Obama. Ajutat de majoritatea de care dispune în Congresul american, Trump a publicat 23 de decrete şi 5 proiecte de lege care pun la pământ mare parte din realizările predecesorului său democrat, în particular programul de asigurări de sănătate numit Obamacare. In acelaşi timp, echipa lui Trump nu este încă completă, o lună după instalarea acestuia în Biroul oval. Doi miniştrii au renunţat la posturi încă înainte să fie audiaţi de aleşi, un al treilea, interimar la justiţie, a fost demis, la fel şi unul dintre principalii săi consilieri.

In fine, decretul privind imigraţia, botezat «muslim ban» de opozanţii săi, a scos zeci de mii de americani în stradă, a provocat reacţii în masă şi a fost blocat – momentan – de justiţie.

O mare parte dintre suporterii lui Donald Trump îşi apreciază mai departe idolul

Numeroşi alegători pro-Trump rămân fascinaţi, cuceriţi de acest personaj ieşit din comun. Colegii noştri de la redacţia în limba franceză au realizat un reportaj grăitor la Staten Island, singurul cartier din New York care a votat în noiembrie, în majoritate, cu Donald Trump. Reuşita magnatului imobiliarului şi guvernul său de milionari îi face pe mulţi de acolo să viseze. Cum preşedintele şi-a respectat o bună parte din programul de campanie, nu-i de mirare că 39% dintre cei interogaţi de publicaţia Rasmussen «apreciază foarte mult» politica dusă de Donald Trump.

Rămân însă mai multe promisiuni nerespectate. Astfel, candidatul Trump spunea că are un plan ultra-secret pentru a eradica în doar 30 de zile organizaţia stat islamic. 30 de zile după ce a ajuns la Casa albă, preşedintele Trump tot la secret ţine acel plan în care, până la urmă, nu mai crede nimeni, decât poate suporterii săi cei mai înflăcăraţi.

Prima lună a preşedinţiei Trump a fost marcată de tensiuni puternice şi repetitive cu presa

Când Donald Trump spune ceva iar cineva pune la îndoială acel «ceva», el este considerat «inamic al poporului american» în viziunea preşedintelui republican. De cele mai multe ori, ţinta numărul unu este presa al cărei «nivel de minciuni a atins cote incontrolabile» spune acelaşi lider de la Casa albă. O presă descrisă deci şi ea drept «inamic al naţiunii». In opinia editorialistului de la Le Monde, «felul în care Donald Trump atacă virulent presa – fie în mitinguri, fie în conferinţele de presă – este un lucru periculos. Lecţiile de jurnalism pe care le dă şeful de cabinet al preşedintelui sunt şi ele deranjante. Presa nu face alegerile – şi Trump a putut constata acest fapt, în favoarea sa, acum trei luni. Misiunea ei este să informeze cât mai bine. A nega acest lucru nu aduce niciun serviciu poporului american».

 
Donald Trump, o lunà de când e la Casa albà