Centrul Spațial European a plasat pe orbită doi sateliți de televiziune de înaltă definiție

decolajul_unei_capsule_ariane_5_de_la_centrul_aerospatial_european_din_guyana_franceza_america_de_sud.jpg

Decolarea unei capsule Ariane 5 de la Centrul Spatial European din Guyana Franceza, America de Sud
Decolarea unei capsule Ariane 5 de la Centrul Spatial European din Guyana Franceza, America de Sud
Sursa imaginii: 
www.cnes-csg.fr

India este cea care a bătut însă recordul în materie, la doar cateva ore de la lansarea Ariane 5. A plasat pe orbită 104 sateliți.

Ariane 5 nu a mai fost lansată din noiembrie anul trecut. Este prima lansare din acest an și a avut loc la Centrul Spațial European situat în America de Sud. La 27 de minute de la decolarea capsulei Ariane 5, lansatorul a plasat pe orbită, cu succes, unul dintre sateliți care cântărește 6 tone. Construit de Airbus Defence and Space, acest satelit de televiziune și comunicații va asigura o acoperire pentru Brazilia și nordul Atlanticului.

La 40 de minute de la decolare, Ariane 5 a plasat și cel de-al doilea satelit – cu o masă de 3,5 tone , el va permite furnizarea de televiziune de înaltă definiție, comunicații mobile și internet pentru Indonezia și Asia de Sud-Est.

Intre timp, India a reușit să se plaseze cu succes pe piața aerospațială. A așezat pe orbită 104 sateliți, un record în materie. A fost folosită o singură capsulă. Lansarea a avut loc în acestă dimineață, în sud-estul Indiei. La bord se afla un satelit indian de observare terestră de 700 de kg și 103 nanosateliți aparținând unor țări străine și care cântăreau aproximativ 600 de kg. La 30 de minute de la ascensiunea făcută cu 27.000 km/h, operațiunea a fost declarată o reușită. Precedentul record a fost deținut de Rusia – care a plasat 39 de sateliți într-o singură misiune, în iunie 2014.

India își dorește să devină o veritabilă putere spațială. Premierul a salutat imediat ‘reușita excepțională’ a țării sale. Plasarea unui număr atât de mare de sateliți și mult mai ușori decât cei concepuți până acum, necesită o precizie extremă, au subliniat specialiștii. Niciunul nu trebuie să se atingă pe traiectoria lor. India se dovedește astfel un aliat fiabil, cu costuri reduse.

După 39 de misiuni, Agenia Spațială Indiană a înregistrat un singur incident, chiar la prima misiune, în 1993. Programul spațial indian a atras atenția lumii întregi în 2014 când a plasat o sondă pe orbită cu un cost incredibil – 73 de milioane de dolari, mai puțin chiar decât bugetul unui film american. Este practic o fracțiune din 671 de milioane de dolari achitate de NASA pentru o misiune similară.

Simbol al cuceririi spațiului, indienii au așezat unul dintre lansatoarele de sateliți - Mangalyaan pe noile bancnote de 2.000 de rupii.