Franța, Germania și Italia solicită un mai bun control al investițiilor străine

ministrul_francez_al_economiei_michel_sapin.jpg

Ministrul francez al Economiei, Michel Sapin
Ministrul francez al Economiei, Michel Sapin
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Vidal

O scrisoare comună a fost înaintată comisarului european al Comerțului, Cecilia Malmstrom. Paris, Berlin și Roma cer Uniunii Europene să restrângă investițiile străine în unitățile care dețin tehnologii importante și să le supună unor reguli de reciprocitate. In scrisoare se arată că în ultimii ani, investitori străini au obținut controlul unui număr crescut de societăți europene care dețin tehnologii cheie din rațiuni strategice.

Investitorii europeni nu beneficiază de aceleași drepturi în țările investitorilor de pe alte continente, se arată în scrisoare. Miniștrii de Economie din Franța, Germania și Italia se îngrijorează de absența unor instrumente eficace care să rezolve această lipsă de reciprocitate. Preocuparea există și în materie de piețe publice. Societățile europene întâmpină mari dificultăți în a beneficia de un acces echitabil în unele țări în timp ce piața europeană este larg deschisă concurenței, susțin miniștrii.

Cea mai importantă mutare care ar trebui făcută acum ar fi instaurarea unor baze comune, de común acord, prin care vor fi autorizate investițiile străine în spațiul comunitar, în special pentru acele piețe care au un acces limitat. Apoi, o altă soluție ar fi impunerea unor parteneri locali. Nu în ultimul rand, eliminarea unor sectoare strategice de pe piață.

Germania, spre exemplu, se îngrijorează de apetitul investitorilor chinezi pentru societățile tehnologice. Berlinul are exemple notabile în acest sens: a blocat proiectul de vânzare a filialei societății Osram - unul dintre cei doi cei mai mari producători de obiecte de iluminat din lume. Totodată a blocat vânzarea Aixtron. In acest caz, Statele Unite au blocat inițial un eventual transfer catre un grup din China invocând ‘un risc pentru securitatea națională’. Președintele de atunci, Barack Obama a interzis achiziționarea filialei americane a Aixtron. Fabrica produce componente destinate pieței de semiconductoarelor ce pot fi folosite și în industria militară.

Franța invocă și ea necesitatea de a controla mai bine investițiile străine în timp ce reglementările europene limitează puterea de intervenție  atunci când sunt invocate motive de securitate și apărare natională. Incă din 2014, Franța a decis să își protejeze mai bine  sectoarele importante: energie, apă, sănătate, transporturi și telecomunicații.

Creșterea ambițiilor Chinei, venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, avocatul unei politici extrem de protecționiste în timpul campaniei electorale, toate au contribuit la accelerarea schimbării de macaz în Europa.