World Press Photo : Imaginea asasinului ambasadorului rus la Ankara devine fotografia anului 2016

burhan_ozbilic_fotografia_anului.jpg

Fotograful turc Burhan Ozbilic a realizat fotografia anului 2016
Sursa imaginii: 
Burhan Ozbilici / AP / World Press Photo

Imaginea cu asasinul ambasadorului rus în Turcia a obţinut marele premiu în cadrul World Press Photo. Este fotografia anului 2016. Organizatorii au salutat curajul foto-jurnalistului turc Burhan Ozbilic, autorul unui moment martor al ‘urii în epoca în care trăim’. Felicitări şi jurnalistul român Vadim Ghirda care a obţinut premiul al doilea la categoria  ”Contemporary Issues/ Probleme contemporane”.

Degetul arătător în aer, o armă în mână şi un chip marcat de ură: imaginea asasinului ambasadorului rus în Turcia a obţinut marele premiu al prestigiosului concurs de foto-jurnalism World Press Photo.

Fotograful lucrează pentru Associated Press şi a realizat instantaneul pe 19 decembrie la Ankara la scurt timp după ce un tânăr poliţist turc, în vârstă de doar 22 de ani, aflat în afara serviciului, a tras asupra ambasadorului Rusiei la Ankara, Andreï Karlov. Asasinatul a avut loc după câteva zile de proteste în Turcia ca urmare a implicării Rusiei în războiul civil din Siria. Ambasadorul rus la Ankara fusese invitat să ţină un discurs la deschiderea unei expoziţii de fotografie intitulate ‘Rusia prin ochii Turciei’.

‘A fost o decizie foarte dificilă, dar în final, am avut sentimentul că imaginea anului era o imagine explozivă, care arăta cu adevărat ura acestei epoci’ a comentat Mary Calvert, membru în juriul World Press Photo.

La aflarea veştii că este marele câştigător, fotograful turc a declarat că ‘imaginea reprezintă un moment important în istoria Turciei’ şi a subliniat că trebuia să îşi facă treaba, nu putea pleca pentru 'a-şi salva pielea’. Fotografia a fost accesată de câteva milioane de ori în momentele care au urmat asasinatului.

Jurnalistul român Vadim Ghirda a câştigat premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Probleme contemporane”. Fotografia sa a fost realizată în martie anul trecut, pentru agenția Associated Press. Vadim Ghirda a imortalizat o femeie susţinută de doi bărbaţi, toţi migranţi, în timp ce încearcau să treacă un râu ca să ajungă în Macedonia. “Sute de refugiați au părăsit o tabără supraaglomerată de la granița greco-macedoneană în această zi, la scurt timp după închiderea granițelor Macedoniei, hotărâți să se îndrepte spre nord, în ciuda pericolelor de trecere”, descriu cei de la World Press Photo, imaginea.

Mai bine de cinci mii de fotografi din 125 de ţări au trimis juriului 80.000 de fotografii. 45 de jurnalişti au fost recompensaţi în cadrul a opt categorii diferite.