"Hollywood-sur-Seine": Franţa atrage tot mai multe producţii cinematografice străine

cite_cinema_besson_01.jpg

Cité du Cinéma, Paris
Cité du Cinéma, Paris
Image source: 
credit foto: france24

La Paris s-a încheiat pe întîi februarie un interesant Salon internaţional al imaginii şi tehnicilor cinematografice, ocazie cu care Franţa înţelege să-şi extindă prezenţa în spaţiul industriei cinematografice. Anul trecut au fost realizate în Franţa 36 de filme străine, faţă de numai 18 în 2015. O dinamică salutată de specialişti şi de presă.

Si merită citat acest titlu din Le Monde: "Bienvenue à Hollywood-sur-Seine". Sigur, zona pariziană nu a detronat încă Hollywood-ul în matere de producţii cinematografice, dar ceva, ceva se întîmplă în sensul cel bun. Franţa este un veritabil paradis pentru realizatorii de filme şi propune în jur de 20 000 de locuri de filmare.

Mai nou, francezii au luat măsuri pentru oferirea unor avantaje fiscale, ceea ce sporesc atractivitatea Hexagonului la capitol creaţie de cinema. In 2016 au fost cheltuiţi în Franţa 152 de milioane de euro pe producţii străine, faţă de numai 57 de milioane în 2015. Pînă nu demult doar cei care investeau cel puţin un milion de euro în producţii cinematografice pe teriroriul Franţei aveau dreptul la o reducere de impozit. Acum este suficient să prezinţi un buget de numai 250 000 de euro pentru a obţine acest avantaj.

A intrat în vigoare şi o reformă, la nivel de impozitări, în privinţa producţiilor naţionale, ceea ce a permis o reducere a delocalizărilor cu 22 la sută de la un an la altul. Toate aceste iniţiative precum şi altele destinate să favorizeze industria desenului animat au dus la crearea a cel puţin 15 000 de locuri de muncă suplimentare pe întregul teritoriu francez, ne informează Agenţia France Presse.

Printre filmele străine turnate recent în Franţa agenţiile de presă citează producţia americană “Dunkirk”, povestea unei dramatice operaţiuni de retragere a trupelor franceze, belgiene şi britanice la Dunkerque, în 1940, în faţa avansării trupelor germane. O comedie romantică intitulată “Befikre” produsă de Bollywood a fost turnată integral în Franţa timp de opt săptămîni… Sau filmul “Jackie”, cu Natalie Portman în rolul soţiei lui Kennedy, a fost realizat parţial în studiourile din Cetatea filmului (Cité du cinéma), create de Luc Besson în nordul Parisului.

Cotidianul Le Monde semnalează, printre filmele relocalizate, “Marie-Francine", care ar fi trebuit să fie realizat în România. Competiţia rămîne deci acerbă pentru atragerea producţiilor cinematografice, iar unele ţări precum Canada sau Belgia oferă reduceri de impozit de pînă la 40 la sută. Reducerile nu sunt însă suficiene, casele de producţie mai au nevoie şi de un personal calificat, ceea ce Franţa poate oferi, inclusiv în domenii precum animaţia sau peliculele în trei dimensiuni.