Libia, următorul obiectiv diplomatic al Rusiei?

2014-05-24_khalifa_haftar_libya-violence_0.jpg

Mareşalul Khalifa Haftar în cursul unei vizite la Moscova
Mareşalul Khalifa Haftar în cursul unei vizite la Moscova
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In timp ce la Astana, capitala Kazahstanului, au loc discuţii între regimul sirian şi reprezentanţi ai insurecţiei armate, mai multe iniţiative sunt lansate şi pentru pacificarea Libiei. Egiptul s-a oferit să găzduiască negocieri directe între principalele facţiuni care îşi dispută puterea în Libia, dar şi Rusia doreşte să joace un rol în această ţară.

Libia este în prezent o ţară divizată şi două centre ale puterii se află în rivalitate: pe de o parte guvernul de uniune naţională bazat la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, şi pe de altă parte,  Parlamentul ales de la Tobruk din estul ţării care sprijină Armata naţională libiană condusă de mareşalul Khalifa Haftar. Acesta din urmă este susţinut de Egipt, de Emiratele arabe unite, de Iordania dar şi de Rusia.

Cotidianul Le Monde arăta recent că Vladimir Putin are mai multă încredere în mareşal decît în alţi lideri libieni întrucît acesta se implică mult mai serios în lupta anti-jihadistă. El este şi omul care a cucerit principalele porturi petroliere din partea estică a Libiei, şi le cere în mod constant ruşilor să-i livreze arme pentru a putea elimina forţele jihadiste. Nu se poate spune că mareşalul Khalifa Haftar n-ar avea profilul moral necesar pentru a fi ajutat. După ce iniţial el a fost unul din apropiaţii preşedintelui Muammar Gaddafi, în anii 80 Khalifa Haftar a intrat în dizidenţă şi s-a exilat în Statele Unite. De notat însă că el s-a format ca militar în cele mai bune şcoli militare sovietice.

Numeroşi comentatori se întreabă acum dacă nu cumva Rusia, după ce a intervenit în Siria, nu are de gînd să-şi atribuie un rol important şi în operaţiunea de pacificare a Libiei, cu interse regionale evidente. Nici Statele Unite nu stau cu mîinile încrucişate în Libia, în ciuda momentului de tranziţie a puterii de la Washington.

Săptămîna trecută aviaţia americană a distrus două tabere jihadiste situate la 45 de kilometri sud de oraşul Sirta, şi în jur de 80 de jihadişti au fost ucişi. Jihadiştii par să fie într-adevăr în defensivă în Libia, iar forţele loiale mareşalului Haftar erau în plină ofensivă împotriva ultimilor poziţii deţinute de Organizaţia statul islamic la Benghazi.