Obama îi dă o lecţie lui Trump

obama.jpg

Presedintele Barack Obama la ultima sa conferinà de presà sustinutà la Casa albà, 18 ianuarie 2017
Presedintele Barack Obama la ultima sa conferinà de presà sustinutà la Casa albà, 18 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

In cursul ultimei sale conferinţe de presă în calitate de preşedinte al SUA, susţinută miercuri seara, Barack Obama a profitat de ocazie pentru a face din nou un scurt bilanţ al mandatelor sale. Liderul de la Casa albă - până vineri – a dat câteva indicaţii despre cum îşi va petrece timpul începând de sâmbătă dar a dat şi câteva « sfaturi » urmaşului său, Donald Trump, care va fi deci învestit mâine în funcţie.

In mod tradiţional, preşedinţii americani, odată plecaţi de la Casa albă, nu mai intervin deloc în viaţa publică, dispar de pe radarele politice. Astfel, Jimmy Carter încearcă să medieze în ţările aflate în război, Bill Clinton dă conferinţe – foarte bine plătite – iar predecesorul lui Obama, George W. Bush pictează, foarte urât dealtfel spun mai toţi criticii de artă. Ce va face Barack Obama, un viitor pensionar la 55 de ani?

In primul rând se va ocupa de familia sa. După câteva zile de repaus în California, Obama va reveni la Washington unde se va instala într-un cartier luxos pentru a avea grijă de fata sa cea mică, pe cale să-şi termine studiile secundare. Apoi, cel pe care mulţi l-au considerat – şi îl consideră încă – un om extrem de cultivat, spune că va scrie. Ce, nu ni se spune dar putem bănui că e vorba de nişte memorii după cei 8 ani petrecuţi la Casa albă.

Barack Obama promite de asemenea că nu va candida la vreun mandat şi că nici nu va lua poziţie public. Doar cu anumite excepţii, probleme foarte grave în opinia sa, caz în care se va exprima. Care sunt acele cazuri esenţiale ? « Când anumite linii roşii vor fi încălcate, precum dreptul la vot, discriminarea sau expulzarea migranţilor clandestini, veniţi foarte tineri în SUA », şi pe care i-a protejat prin decret. Text pe care însă Donald Trump îl poate modifica.

Apropos de felul în care acţionează şi gândeşte succesorul său, Obama a fost din nou foarte tranşant : « Nu-i ascultaţi doar pe oamenii care sunt de acord cu Dvs. Realitatea vă readuce pe pământ când sunteţi preşedintele SUA ». In legătura cu Rusia lui Vladimir Putin, încă supusă unor sancţiuni – inclusiv americane – Obama a respus ce a tot zis şi până acum : « America are nevoie de relaţii bune cu Rusia dar ruşii au invadat Ucraina şi de aceea sancţiunile au fost aplicate. Sub pretextul de a ne reconcilia, nu trebuie uitat dreptul internaţional ».

Dosarul conflictului din Orientul apropiat pare să-l îngrijoreze însă cel mai mult pe viitorul ex-preşedinte american. Acolo unde orice decizie americană are un efect mult mai mare decât oriunde altundeva, trebuie să fim atenţi, pare să spună Obama, amintindu-i în treacăt lui Donald Trump cât de « explozivă » poate deveni chestiunea israeliano-palestiniană. Estimând că poate că succesorul său nu a realizat amploarea şi consecinţele declaraţiilor sale, Barack Obama a declarat răspicat că « nu e de acord  cu preşedintele-ales atunci când acesta plănuieşte să mute ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim ».

Pe scurt, viitorul locatar de la Casa albă este avertizat : Obama va rămâne un cetăţean atent la viaţa politică şi mai ales vigilent.

In fine, într-o nouă aluzie la Trump – al cărui nume nu a fost însă niciodată rostit la această ultimă conferinţă de presă – care vrea să « scape » de jurnaliştii care nu-i plac, Obama li s-a adresat confraţilor noştri astfel : « O presă liberă este esenţială pentru buna funcţionare a acestei ţări. Treburile nu pot merge bine dacă cetăţenii nu sunt bine informaţi. Democraţia noastră are nevoie de voi ».

 
Obama îi dă o lecţie lui Trump