Cu poliţiştii români din Paris (REPORTAJ)

20170112_105250.jpg

Politist român din Paris, încadrat de doi colegi francezi din arondismentul 18 care au preferat sà-si pàstreze anonimatul.
Politist român din Paris, încadrat de doi colegi francezi din arondismentul 18 care au preferat sà-si pàstreze anonimatul.
Image source: 
Vasile Damian

Este în derulare pe străzile capitalei franceze a 11-a misiune de patrulare a unor poliţişti români în uniformă alături de colegi de-ai lor francezi. Această colaborare bi-anuală – are loc pe perioada verii şi în timpul sărbătorilor de sfârşit de an – dă roade. Anul trecut, delincvenţa de sorginte românească a scăzut simţitor în capitala Franţei. Actualmente sunt în misiune la Paris circa 20 de poliţişti români, originari din diverse judeţe ale ţării. Care-i misiunea lor, dar profilul eventualilor delincvenţi pe care-i abordează şi cum decurge această colaborare, inedită la nivel european?

Lavinia Pescaru este agent şef-adjunct, originară din judeţul Mehedinţi. Venită pentru a 4-a oară la Paris în cadrul acordului de colaborare între ministerele de interne din Franţa şi România, ea a fost afectată în arondismentul 9 al capitalei, cel în care se află Opera din Paris şi mai ales marile magazine precum Printemps sau Galeriile Lafayette. Centru comerciale ce se transformă repede în centre turistice pe perioada sărbătorilor de iarnă şi în cea a soldurilor. « Suntem aici pentru a acorda sprijin poliţiştilor francezi pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvârşite de cetăţenii români. Totodată, noi trebuie să identificăm persoanele care sunt de naţionalitate română şi ajutăm foarte mult la desfinţarea barierei de limbă care există între colegii noştri francezi şi cetăţenii români cu care ei trebuie să comunice. Incercăm să stârpim cât se poate fenomenul infracţional săvârşit de cetăţenii noştri români » spune poliţista româncă.

Ioan Rohnean, este şi el agent şef-adjunct, originar din comuna Leordina, judeţul Maramureş, patrulează cu colegii francezi din arondismentul 8, cel în care se află celebra Avenue des Champs-Elysées. El ne vorbeşte despre românii « cu probleme » din Paris – cine sunt şi ce li se reproşează. « E vorba de cetăţeni, cu preponderenţă, de etnie romă. Ei sunt predispuşi să comită furturi din buzunare şi la cerşit. Sunt foarte bine organizaţi, au venit cu copii şi se aşează cu toată familia pe stradă. Ori nu e deloc bine văzută exploatarea copiilor, în particular punându-i la cerşit » îmi spune Ioan Rohnean. Informaţii confirmate şi de Radu Roman, subcomisar de poliţie, venit în Franţa din judeţul Iaşi pentru a 3-a oară. « In general, persoanele de naţionalitate română care vin aici să facă diverse « activităţi » sunt de origine romă. Ori comit furturi din buzunare, ori cerşesc, ori joacă alba-neagra care, din păcate, este asociat de către turişti cu o « atracţie pariziană ». Stim însă foarte bine că alba-neagra nu este decât o altă metodă de a excroca oamenii ».

Misiunea de identificare a cetăţenilor români

Toţi aceşti poliţişti de pe teren, în uniformă, sunt ajutaţi din « umbră » de aşa-zişii ofiţeri de legătură. Poliţişti în civil, veniţi în Franţa pe perioade mai lungi – unu până la doi ani – ei fac legătura între cei de pe teren şi poliţia din România. Este ceeace ne spune Szilard Marton Karoly, originar din Cluj, venit la Paris pe post de « specialist suport operativ » şi detaşat pe lângă BRF – Brigada căilor ferate. « Misiunea mea este de a-i ajuta pe colegii francezi, în special în identificarea cetăţenilor români cu care au probleme. Foarte mulţi dintre aceşti români care vin aici îşi dau identităţi false iar eu, cu ajutorul colegilor din ţară şi cei de la CCPI – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – de multe ori reuşesc să-i identific. Ei vin aici fără acte tomai pentru a-şi putea da identităţi diferite, încearcă să păcălească puţin sistemul. Sunt nişte capete ale mafiei care-i învaţă pe minori să dea identităţi false » spune Szilard Marton Karoly.

In opinia ofiţerului de legătură, chiar dacă infracţionalitatea românească în Franţa scade, ea nu va dispărea deci colaborarea poliţienească mai are multe zile de trăit. « Din păcate, fparte mulţi cetăţeni români vin şi comit fapte în Franţa. Nu cred că se va termina vreodată această colaborare. Chiar dacă munca noastră este eficace, legea, care este mult prea permisivă în Franţa, face ca tot mai mulţi cetăţeni români să vină să comită fapte ».

 

Radu Roman, subcomisar din judetul Iasi, este pentru a 3-a oarà în misiune în Franta

Radu Roman, subcomisar din judetul Iasi, este la a 3-a misiune în Franta - Foto: Vasile Damian

Contrar unei idei preconcepute, poliţiştii români prezenţi în Franţa nu intervin doar când într-un incident e implicat un român. Ei merg absolut în toate misiunile în care pleacă colegii lor francezi, ne spune Radu Roman. « Suntem în patrulă cu colegii francezi şi în cazul în care vor să legitimeze persoane şi îşi dau seama că sunt români, atunci apelează la ajutorul nostru. Deasemenea, suntem cu colegii francezi în toate activităţile lor poliţieneşti. Oriunde sunt solicitaţi, acţionăm împreună cu ei, indiferent de situaţie. Nu putem să refuzăm sau să rămânem în maşină atunci când ei sunt solicitaţi ».

Poliţiştii români care patrulează prin Paris nu sunt înarmaţi...

Poliţistul ieşean, pe vremuri şi ofiţer de legătură la Lille, regretă doar că pe teren, când iese, nu e la fel de bine înarmat precum colegii lui francezi de patrulă. « Misiunea de patrulă este o misiune neînarmată. Inţeleg situaţia, este foarte complicat să fim înarmaţi aici. Nu avem însă nici măcar o tonfă sau un baston, nu avem nimic. Dar, aşa cum să spuneam, sunt situaţii în care trebuie să intervenim împreună cu colegii francezi. Suntem deci un ajutor pentru ei dar totodată putem deveni şi o povară. Nefiind înarmaţi nici măcar cu un minim de material, putem din întâmplare putem fi răniţi şi atunci pentru ei lucrurile devin foarte complicate. Din punctul meu de vedere, ar trebui, dacă nu o armă de foc, măcar să avem un minim de mijloace pentru a ne putea proteja. Realitatea este că aici, în Paris, este cu totul diferit faţă de ceeace avem noi în România. Imaginaţi-vă o situaţie în arondismentul 18 unde lucrez în care există multe locuri « fierbinţi ». Consider că ar fi binevenit măcar un minim de echipament : o tonfă, un baston, un spray » e de părere Radu Roman.

Mai ales că, aşa cum ne confirmă şi Ioan Rohnean, condiţiile de lucru de aici sunt destul de « alerte ». « Am impresia că aici se lucrează totuşi într-un ritm mai alert. Dat fiind faptul că suntem în cea mai mare capitală europeană şi că lucrez într-un comisariat în care patrularea se face pe Avenue des Champs-Elysées, cel mai mare bulevard din lume, am impresia că sunt binevenit, că sunt util dar şi că avem ce învăţa de colegii francezi ».

Misiunea acestei « serii » de poliţişti români în uniformă veniţi să patruleze pe străzile Parisului se încheie la sfârşitul lunii. Următorul grup de colegi care să vină aici e însă déjà programat pentru luna iunie.

Cu poliţiştii români din Paris (REPORTAJ)