Franţa renunţă la ouăle de categoria a treia

oua.jpg

Image source: 
Reuters/Michaela Rehle

In Franţa, industria alimentară se delimitează de ouăle găinilor crescute în baterii. Adică de ouăle de categoria a 3-a. Tot mai multe magazine refuză să comercializeze aceste ouă – de la marile magazine la restaurante şi hoteluri. Este o mişcare sesizabilă de câteva luni în Franţa.

 

Din acestă săptămână, un nou grup de mare distribuţie – intitulat ‘Les Mousquetaires’, din care fac parte magazinele Intermaché şi Netto, vor înceta treptat, până în 2025, să mai vândă ouăle provenite de la păsări crescute în baterii. Grupul reprezintă 15% din piaţa acestor produse, adică aproximativ 750 de milioane de ouă vândute prin intermediul acestor magazine în fiecare an.

La finele lui decembrie, un alt gigant din Franţa, prezent şi în România – Carrefour, primul distribuitor de ouă în Hexagon, cu un miliard de ouă vândute anual, s-a angajat să interzică ouăle de ‘categoria a 3-a’, în următorii ani. Mari grupuri hoteliere s-au angajat de asemenea ca în următorii trei până la cinci ani să nu mai utilizeze, pentru realizarea produselor de patiserie ori a salatelor, ouă de acest tip. Măsura va fi aplicată în toate unităţile din Europa. In Franţa, din ce în ce mai mulţi clienţi sunt tot mai atenţi la modul în care aceste păsări sunt crescute.

Până în 2025, crescătorii au tot timpul la dispoziţie pentru a se adapta la noile cerinţe şi să dezvolte noi metode de creştere a animalelor. Anul 2025 este aşadar esenţial pentru industria alimentară.  Franţa este primul producător european de ouă – cu 14 miliarde de ouă produse anual. Ïn prezent, doar 25% dintre păsări sunt crescute în aer liber. Belgia, Olanda şi Germania au interzis deja comercializarea acestor ouă de categoria a 3-a. Potrivit unui sondaj din 2014, 90% dintre consumatorii francezi nu doreau ca păsările să fie crescute în baterii.