În Coasta de Fildeş, preşedintele acceptă revendicările militarilor răzvrătiţi

Issiaka Ouattara, purtàtorul de cuvânt al militarilor ràzvràtiti, cu jurnalistii la Bouaké, 7 ianuarie 2017

Alassane Ouattara, preşedintele Coastei de fildeş, a anunţat că acceptă să răspundă favorabil revendicărilor militarilor. O parte dintre aceştia se răzvrătiseră în provincie iar mişcarea lor de protest ajunsese până în capitala Abidjan.

Protestele militarilor din Coasta de Fildeş începuseră la Bouaké, oraş aflat în centrul acestei ţări africane. Răzvrătiţii cereau o serie de majorări salariale şi ameliorarea condiţiilor de viaţă. Focuri de armă au fost trase în oraş iar apoi mişcarea s-a extins şi la alte localităţi, inclusiv la Abidjan, capitala economică a ţării. Nu s-au înregistrat însă nici răniţi - cel puţin în rândul populaţiei civile - şi nici pagube materiale. Pentru moment, rebeliunea nu dispune încă de un lider bine definit dar ea se aseamănă cu precedenta mişcare de protest de acest gen din 2002.

În urma unui consiliu de miniştri derulat sâmbătă, preşedintele Alassane Ouattara a acceptat să răspundă favorabil acestor cereri dar i-a îndemnat de asemenea pe soldaţi să se retragă în cazărmile lor. Ouattara a regretat de asemenea metoda folosită de militari pentru a-şi exprima revendicările. "Acest lucru pătează imaginea ţării noastre după toate eforturile de dezvoltare economică şi de repoziţionare diplomatică pe care le-am făcut", a estimat şeful statului. De partea lor, analiştii se întreabă cum de s-a putut ajunge la o situaţie cvasi-insurecţională într-un răstimp atât de scurt.

 
In Coasta de fildeş, preşedintele acceptă revendicările militarilor răzvrătiţi