Titanic: şi dacă nu doar un iceberg a fost la originea naufragiului?

titanic.jpg

Titanicul în momentul escalei la Southampton în 1912
Titanicul în momentul escalei la Southampton în 1912
Sursa imaginii: 
UIG/LEEMAGE

Și dacă Titanicul s-a scufundat din cauza unui incendiu la bord? Teoria, nu foarte nouă, a reapărut în urma unui documentar difuzat în Marea Britanie. Autorul acestui film, pe baza unor fotografii vechi, afirmă că celebrul pachebot s-a scufundat şi din cauza flăcărilor.

Tragedia celebrului transatlantic Titanic continuă să fascineze lumea. Dovada, un recent documentar difuzat în Regatul Unit pe canalul Channel 4 şi realizat de un jurnalist şi expert irlandez, pasionat de naufragiul din noaptea de 14 – 15 aprilie 1912 care s-a soldat cu 1.500 de morţi.

În sprijinul teoriei sale – deloc inedite, ea a mai fost evocată în 2004 şi apoi în 2008 – Senan Molony vine cu nişte poze vechi – care ele sunt inedite. Realizate cu doar câteva zile înainte ca Titanicul să-şi înceapă voiajul inaugural de la Southampton, în Anglia, la New York, în America, fotografiile respective au fost făcute de electricianul vasului. Prezentate mai multor experţi, pozele respective dezvăluie nişte pete negre şi lungi de vreo zece metri în partea din faţă-dreapta a pachebotului, adică exact partea care s-a izbit de iceberg câteva zile mai târziu.

Urmele negre ar putea fi rezultatul unui incendiu care s-a declanşat în cala vaporului, mai exact în rezervoarele de cărbuni ale Titanicului. Arzând la mare temperatură, combustibilul ar fi fragilizat structura din metal a vasului care astfel ar fi cedat mai uşor în momentul ciocnirii cu icebergul. Din documentele şi informaţiile culese de jurnalist, focul s-ar fi declanşat de pe vremea când vasul era în construcţie la Belfast. Pompierii nu au reuşit să stopeze flăcările care astfel ar fi ars timp de mai multe săptămâni, atingând temperaturi de peste o mie de grade Celsius. Astfel ar fi apărut deci urmele negre dar şi o deformare a provei care s-ar vedea pe unele dintre clişee. Un specialist în metalurgie spune în documentarul mai sus menţionat că «oţelul din care era construit Titanicul şi-ar fi pierdut astfel 75% din rezistenţă».

Din raţiuni financiare şi de prestigiu, armatorul şi constructorul vaporului dar şi autorităţile britanice ar fi ţinut secret acest incendiu pentru a nu amâna mult-aşteptata traversare a Atlanticului. Teoria incendiului ar explica şi de ce vaporul s-a scufundat atât de repede – în mai puţin de trei ore - provocând moartea a circa 1.500 de oameni în apele îngheţate ale oceanului.

În opinia realizatorului Senan Molony, «Titanicul nu este simpla poveste a unei ciocniri între un pachebot şi un iceberg. E rezultatul adunării unor factori extraordinari: focul, gheaţa şi neglijenţa». Pe scurt, conchide el, «Titanicul nu ar fi trebuit niciodată să părăsească portul britanic. Dar a făcut-o ca să nu lase impresia că Marea Britanie nu mai stăpâneşte marea !»

 
Titanic: şi dacă nu doar un iceberg a fost la originea naufragiului?