Franţa mobilizată în lupta împotriva jihadismului în Sahel

img_4019_0.jpg

Sahel - Sahara: o intensa zona de trafic
Sahel - Sahara: o intensa zona de trafic
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Franţa continuă să-şi mobilizeze forţele şi aliaţii regionali în lupta împotriva jihadismului din zona africană a Sahelului. Premierul francez Bernand Cazeneuve a efectuat joi 29 decembrie o vizită în Ciad, ţară care se află în prima linie a luptei împotriva gurpului islamist nigerian Boko Haram şi a jihadiştilor din Mali.

Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Bernard Cazeneuve de la numirea sa ca prim ministru pe data de 6 decembrie. Deplasarea sa în Ciad, împreună cu ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, are deci o dimensiune securitară, oarecum în prelungirea fucţiei precedente pe care a avut Bernard Cazeneuve, de ministru de interne.

Statul Ciad, care numără 12 milioane de locuitori şi dispune de o armată importantă, este un aliat strategic al Occidentului în zona de interferenţă a Africii negre cu Africa de nord. Franţa furnizează de altfel ajutor logistic şi financiar armatei ciadiene. Marea problemă a acestei ţări rămîne de fapt regimul ei autoritar încarnat de preşedintele Idriss Déby, la putere din 1990. El a fost reales în aprilie anul acesta pentru un al cincilea mandat, scrutin contestat de opoziţie. In prezent, însă, occidentalii preferă să închidă ochii la acest aspect, stabilitatea în Ciad fiind mai importantă decît democraţia…

Parisul cere Uniunii Europene să furnizeze un ajutor de 50 de milioane de euro Forţei multinaţionale mixte formată din 8500 de oameni şi care luptă în nordul Ciadului împotriva grupului Boko Haram. O forţă multinaţională avînd în componenţa ei soldaţi din Ciad, Nigeria, Niger, Benin şi Camerun.

La N’Djamena, capitala Ciadului, premierul francez a vizitat cartierul general al forţelor franceze anti-jihadiste care mobilizează 4000 de soldaţi în cinci ţări din Sahel: Mali, Ciad, Niger, Burkina Faso şi Mauritania. Anul acesta patru soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa în Mali, iar o persoană lucrînd în domeniul umanitar a fost răpită în nordul ţării.

Jihadismul este un pericol imens în Sahel cu riscul destabilizării mai multor ţări, iar securitatea europenilor depinde şi de evoluţia situaţiei în această regiune.