Christine Lagarde, directoarea generală FMI, vinovată de "neglijenţă" dar cu pedeapsa suspendată

Christine Lagarde, directoare generalà FMI si fost ministru francez al Economiei, a fost gàsità vinovatà de "negligjentà"

Christine Lagarde, directoarea generală a FMI şi fost ministru francez al Economiei între 2007 şi 2011, a fost găsită vinovată de « neglijenţă » în dosarul arbitrajului favorabil de care a beneficiat omul de afaceri Bernard Tapie. Lagarde a fost însă dispensată de pedeapsă de Curtea de justiţie a Republicii, cea care-i judecă pe foştii responsabili guvernamentali pentru crimele şi delictele comise în timpul mandatului lor.

Cei trei magistraţi, şase deputaţi şi şase senatori care formează Curtea de justiţie a Republicii nu au urmat rechizitoriul Parchetului care cerea achitarea fostului ministru. Christine Lagarde risca maximum un an închisoare şi 15 mii de euro amendă.

Curtea a considerat că Lagarde a acţionat cu neglijenţă în momentul arbitrajului favorabil de care a beneficiat în 2007 Bernard Tapie. In aceea procedură, omul de afaceri, în conflict cu fosta bancă publică Crédit Lyonnais, obţinuse câştig de cauză, adică 400 de milioane de euro. « Christine Lagarde a fost neglijentă întrucât nu şi-a exersat dreptul de recurs în anulare a acelei sentinţe arbitrale » scrie Curtea de justiţie a Republicii. O curte care o scuteşte însă pe actuala directoare generală a Fondului monetar internaţional de orice pedeapsă.

Christine Lagarde, care nu a asistat la citirea sentinţei fiind obligată să se întoarcă la sediul FMI din Washington, nu şi-a legat niciodată soarta judiciară de destinul în fruntea organizaţiei internaţionale. O instituţie care dealtfel nici nu prevede o demisie automată în caz de condamnare.

 
Christine Lagarde, directoarea generală FMI, vinovată de "neglijenţă" dar cu pedeapsa suspendată