Fostul Zair: dilema unui preşedinte care se teme să plece de la putere

000_b851c_0.jpg

Manifestatie a opozitie la Kinshasa în mai anul acesta
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Africa, unde nu lipsesc focarele de criză, Republica democratică Congo a intrat într-o perioadă de tensiuni întrucît preşedintele Jospeh Kabila şi-a încheiat mandatul dar nu dă semne că ar vrea să plece de la putere. Comunitatea internaţională a lansat mai multe apeluri în vederea organizării tranziţiei politice în această ţară.

Republica democratică Congo, fostul Zair, are o suprafaţă de trei ori mai mare decît Franţa, numără 70 de milioane de locuitori şi a fost răvăşită de două războaie civile între 1996 şi 2003. Actualul preşedinte Joseph Kabila este fiul fostului preşedinte Laurent-Désiré Kabila, asasinat în ianuarie 2001. Laurent-Désiré Kabila este omul  care a reuşit, după decenii de lupte, să-l dea jos de la putere pe dictatorul Mobutu, care s-a aflat în fruntea Zairului timp de 32 de ani. O istorie complicată deci, iar în ciuda noului său nume ţara nu devenit o democraţie exemplară. Nici Joseph Kabila, în vîrstă de 45 de ani, nu este un campion al democraţiei. Cele două mandate în fruntea ţării i-au favorizat îmbogăţirea personală, precum şi a clanului său.

De fapt, Joseph Kabila ar fi dispus să respecte constituţia şi să plece de la putere după două mandate consecutive, dar se teme că în viitor ar putea fi judecat pentru malversaţiunile sale. Probabil că acest om nici nu are unde pleca în străinătate cu averea şi cu familia sa, de teamă să nu-l ajungă din urmă mîna justiţiei internaţionale. Situaţia este deci paradoxală, mandatul preşedintelui s-a încheiat pe 19 decembrie la miezul nopţii dar nici un scrutin în vederea desemnării unui succesor nu a fost organizat. Biserica catolică încearcă să joace un rol de mediator în această ţară în care 80 la sută din populaţie este catolică, fără rezultate semnificative însă.

Republica democratică Congo mai ascunde un paradox: dispune de bogăţii naturale imense dar rămîne unul dintre statele cele mai sărace şi mai corupte din lume. Capitala Kinshasa, aglomeraţie de 10 milioane de locuitori, unde Kabila este foarte impopular, era în plină efervescenţă în aceste zile, şi există temerea că actuala criză politică ar putea degenera într-un nou război civil.