«Ne-am săturat de mafia care domină de atâţia ani România» - alegător din Paris (Reportaj audio si foto)

20161211_184542.jpg

Douà sectii de votare erau gàzduite de Palatul Béhague, resedinta ambasadorului României în Franta
Douà sectii de votare erau gàzduite de Palatul Béhague, resedinta ambasadorului României în Franta
Image source: 
Vasile Damian

Aproape 4.200 de români din Franţa au votat la legislativele din 11 decembrie. Foarte puţin faţă de prezidenţialele de acum doi ani, de peste două ori mai mulţi decât la legislativele de acum 4 ani. Procesul electoral a fost facilitat de faptul că au fost mai multe secţii anul acesta, doar la Paris şi în periferia capitalei existând 6 astfel de birouri de votare.

Puţină lume la vot în această însorită zi de duminică. La Romainville, în estul Parisului, o secţie nouă de votare, inexistentă până acum, şi-a deschis porţile la parterul unui bloc de locuinţe. Motivul apariţiei: mulţi români ar trăi în această periferie populară a capitalei franceze. Si totuşi la vot nu s-au prezentat până la sfârţitul zilei decât câteva sute de cetăţeni. Mai toţi, veniţi în speranţa să nu mai vadă corupţi la putere în România şi nici PSD-ul.

« Vin să votez pentru o României mai bună, pentru părinţi, pentru cei rămaşi acasă, ca să avanseze şi România pentru că e mult în urmă » îmi spune primul alegător. O femeie de lângă el, se gândeşte şi la ea : « Să fie bine şi pentru noi care ne întoarcem în curând pentru că o să ieşim la pensie. Sper să fie o viaţă mai bună, să fie toată lumea mulţumită, bătrânii noştri să fie şi ei mai bine ». O a treia alegătoare, venită tot la secţia 87 din Romainville, îmi spune că « România este ţara noastră ; suntem doar pentru moment în străinătate, nu pentru totdeauna. De aceea vrem un viitor mai bun în România, în idea că la un moment dat ne vom întoarce şi noi acolo ».

« Să nu mai fie PSD-ul la putere »

Mai mult decât un vot pro ceva – diaspora în Franţa a votat masiv pentru USR – cât mai ales un vot contra corupţiei din ţară s-au mobilizat românii din Franţa. Dacă votul anti-PSD a fost clar asumat de mulţi pe faţă, alţii l-au revendicat mai mult sau mai puţin subtil. « Să nu mai fie PSD-ul la putere » îmi spune un bărbat. « Ne-am săturat de mafia care domină de atâţia ani România. Tara noastră s-a distrus mai mult ca după război. Când vedem ce se întâmplă în ţară, ne doare sufletul, ne doare inima, înebunim numai când auzim de hoţiile care au distrus pădurile care erau fabrica de oxigen a Europei. Unde e escrocul ăla de Adrian Năstase ? Unde sunt vinurile de cramele de la Tohan şi Valea Călugărească care erau tezaur pe vremea lui Ceauşescu ? Le-a vândut cu o mie de euro sticla la New York ! Vă spune eu pentru că am lucrat pentru comunişti » îmi zice un om, vizibil tare supărat.

I-am întrebat pe diverşii alegători ce şi-ar dori de la noul parlament, de la noii aleşi, ce-şi doresc pentru România de mâine. « Să facă tot ce pot ei ca să împingă România înainte » răspune imediat un tânăr întâlnit în curtea ambasadei unde votase. « Mai multe acţiuni transparente. Să aibă bunăvoinţă şi să acţioneze în mod corect. Guvernul care a fost până acum, începuse să aibă câteva acţiuni corente, ar fi bine să le păstreze » îmi spune o doamnă. In fine, un domn de o anumită vârstă, aflat déjà de patru decenii în Franţa, şi-a dori ca să fie mai « sever cu corupţii şi să se ocupe mai mult de sate. In sate, dacă nu ar fi biserica, nimeni nu s-ar ocupa de ei ». Când să plec, un alt alegător îşi exprimă speranţa ca viitorii guvernaţi « să dea nişte legi care să creeze locuri de muncă şi mai bine plătite şi parlamentarii să vină la serviciu, e o chestie de bun simţ ».

« S-a ameliorat mult sistemul de votare »

In fine, spre deosebire de 2014, alegătorii români din Franţa au avut parte de mult mai multe secţii, 16 în tot Hexagonul din care 6 la Paris şi în periferia capitalei, lucru apreciat de toată lumea, atât de votanţi cât şi de organizatori. « A fost super acum. Data trecută am stat ore în şir la coadă la ambasadă, acum nu are nimic de a face. S-a ameliorat mult sistemul, numărătoarea voturilor, controlul electronic, măsurile contra fraudei. Sunt măsuri foarte bune, suntem pe drumul cel bun » îmi zice vizibil satisfăcut un tânăr.

Si totuşi, nu chiar toată lumea a fost mulţumită. Unii dintre alegători, neatenţi la condiţiile impuse ca să poată vota, au ieşit frustraţi din secţii. « Sunt un pic dezamăgit pentru că se cer anumite hârtii pe care foarte mulţi români nu cred să le aibă. Cu o factură de la gaze, de la telefon sau de la bancă nu poţi vota. Ca să justifici domiciliul, îţi trebuie alte hârtii pe care noi foarte greu le obţinem aici ». Un caz, cert nefericit, dar destul de izolat. Majoritatea covârşitoare a celor care au vrut să voteze duminică şi aveau actele necesare cerute de lege, şi-au putut exercita acest drept civic.

 
«Ne-am săturat de mafia care domină de atâţia ani România» - alegător din Paris (Reportaj)