Istanbul: Organizaţia Soimii Libertăţii Kurdistanului a revendicat dublul atentat din cartierul Besiktas

dublul_atac_din_istanbul_10_decembrie_2016.jpg

Dublu atac in Istanbul, 10 decembrie 2016
Dublu atac in Istanbul, 10 decembrie 2016
Image source: 
REUTERS/Murad Sezer

Au murit 38 de oameni, dintre care 30 de poliţişti iar 155 au fost răniţi. Ample manifestaţii au avut loc în week-end în zona atacurilor.

 

Ambasada Statelor Unite la Ankara a condamnat atacul laş şi a dat asigurări că se află alături de poporul turc în lupta contra terorismului. In faţa riscului crescut de atentate în Turcia, Washington a ordonat în octombrie evacuarea familiilor şi angajaţilor consulatului din metropola turcă. Preşedintele Parlementului European, Martin Schulz şi-a exprimat solidaritatea cu cetăţenii turci şi cu familiile victimelor.

Atacurile au avut loc în apropierea stadionului de fotbal Besiktas Istanbul şi într-un parc.Duminică Turcia s-a aflat în doliu iar primele victime au fost înmormântate în cadrul unei ceremonii militare. Mii de oameni au manifestat în apropierea stadionului din Istanbul.

O maşină a explodat în apropierea locului unde se adunau ofiţerii care au asigurat paza meciului Beşiktaş- Bursaspor. In mai puţin de un minut, un kamikaze s-a detonat, în timp ce era înconjurat de poliţişti, în parcul Macka, din apropiere. Meciul de fotbal se terminase de două ore.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ‘am asistat la cea mai urâtă manifestare a terorismului’ şi a adăugat că ‘ţara sa se va lupta până la capăt împotriva acestui blestem’. El a promis că ‘vinovaţii vor plăti un preţ mult mai mare’.

Din vara lui 2015, Turcia a fost ţinta a numeroase atacuri, în special la Istanbul şi Ankara. Ele au fost comise de PKK – organizaţie considerată teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Atacurile au fost de asemenea revendicate sau atribuite organizaţiei Stat Islamic.Membră a coliţiei internaţionale pentru a combate gruparea jihadistă Stat Islamic, în Siria şi Irak, Turcia a declanşat în august o ofensivă în nordul Siriei. Acolo există şi Partidul de Uniune Democratică, alături de forţele democratice siriene (FDS), susţinute militar de Statele Unite.