Primarele de dreapta din Franţa: Un duel Fillon – Juppé în cel de-al doilea tur

Alain Juppé si François Fillon sunt învingatorii din primul tur al primarelor de dreapta din Franta (montaj foto)

Nicolas Sarkozy anunţă că vrea să se distanţeze de viaţa publică după înfrângerea din scrutinul primarelor de dreapta de duminică.

După trei luni de campanie, fostul premier François Fillon câştigă lejer în primul tur al alegerilor primare de dreapta din Franţa la învestitura pentru prezidenţialele de anul viitor.

El îl va înfrunta pe Alain Juppé în cel de-al doilea tur, duminica viitoare. Rezultatele provizorii indică pentru François Fillon 44,2% dintre voturi. Pe locul doi, Alain Juppé a obţinut, potrivit estimărilor, 28,4% dintre sufragii iar fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este al treilea, cu 20,7%. Nathalie Kosciusko-Morizet a obţinut 2,6% iar Bruno Le Maire - 2,4%. Jean-Frédéric Poisson şi Jean-François Copé rămân pe ultimele locuri cu 1,4% şi respectiv 0,3% din sufragii. Sunt rezultatele provizorii obţinute după numărarea a 9 200 din cele 10 229 birouri de vot, la care s-au prezentat aproximativ 3,8 millioane de votanţi.

In discursul său, François Fillon a anunţat că îşi va intensifica şi accelera campania şi că îşi doreşte o ’alternativă puternică’ pentru Franţa. A exprimat şi un gând special pentru Nicolas Sarkozy, precizând că ‘înfrângerea nu trebuie să umilească pe nimeni’.

De partea sa, Alain Juppé a decis să continue lupta : ’Vreau să adun francezii în jurul unor reforme credibile, echitabile’, declară el, sperând că după ‘surpriza’ din primul tur îşi doreşte o alta în cel de-al doilea tur.

Nicolas Sarkozy şi recunoaşte înfrângerea şi anunţă că îl sprijină pe François Fillon : 'Am multă stimă pentru Alain Juppé, dar alegerile politice ale lui François Fillon îmi sunt mai apropiate (...). Voi vota François Fillon'. Fostul preşedinte a adăugat că este timpul să 'abordeze mult mai mult latura privată a vieţii sale şi mai puţin pe cea publică’. A solicitat, de asemenea, votanţilor săi ‘să nu aleagă niciodată calea extremelor’.

Bruno Le Maire îl va susţine şi el pe François Fillon în cel de-al doilea tur. El spune că îşi ‘doreşte mai mult ca oricând să lucreze pentru a-şi uni família politică’.

Nathalie Kosciusko-Morizet va vota cu Alain Juppé duminica viitoare, pentru a-i apăra ideile.